PARAĆIN- Iz Štaba za vanredne situacije u Paraćinu na pitanja kako se infekcija širila i kako je došlo do porasta broja obolelih, komandant Saša Paunović kaže da je relativno veliki broj pozitivnih na koronavirus u Paraćinu u odnosu na broj stanovnika mnogo je razumljiviji kada se pogleda struktura ovih lica.

– Na početku epidemije to su bila lica koja su ili došla iz inostranstva kao radnici na privremenom radu ili je bila reč o vozačima ili zaposlenima u preduzećima koja se bave transportom robe i putnika u inostranstvu, kao i o članovima njihovih porodica i licima koja su bila direktno sa njima u kontaktu. U drugom krugu došlo je do širenja virusa u ćuprijskoj a zatim i u paraćinskoj bolnici, pa je zaražen veliki broj zdravstvenih radnika,mnogi Paraćinci rade u Ćupriji, i članova njihovih porodica. Treći krug su lica kod kojih se može pretpostaviti da su zaraženi kao pacijenti u ćuprijskoj ili paraćinskoj bolnici, a zatim i članovi njihovih porodica. Četvrti krug su ljudi koji su se zarazili na radnom mestu u preduzećima sa većim brojem zaposlenih i koja su bila u kontaktu sa licima koja su vozači u inostranstvu ili za koja se može pretpostaaviti da su bila u kontaktu sa licima koja su prethodno bila zaražena preko članova porodica – pacijenata ili radnika u zdravstvenim ustanovma. Sada već imamo čitave porodice koje su pozitivne na koronavirus, po troje ili četvoro lica i to je uglavnom razlog zašto ima procenutalno mnogo zaraženih, ističe Paunović.

Mediji ne mogu lako doći do podataka o broju preminulih u gradovima pojedinačno jer se evidencije vode različito. Paraćin na primer objavljuje broj preminulih sa spiska pozitivnih na korona virus, dok se u nekim gradovima takav podatak ne objavljuje nego se pacijent vodi da je preminuo od hronične bolesti, iako je inficiran virusom pa samim tim uzrok smrti nije covid-19 već neka od bolesti. Različito se vode evidencije o broju preminulih.

-Što se tiče utiska da u Paraćinu ima mnogo preminulih od koronavirusa podsetiću da Štab objavljuje informacije o tome da je lice koje je bilo na listi pozitivnih preminulo, pri čemu mi nemamo uvid u tačan uzrok smrti koji može biti osnovna bolest zbog koje se pacijent lečio u bolnici gde je dobio i koronavirus. Na žalost, u nekoliko slučajeva građani sa ozbiljnim simptomima javili su se prekasno, sa već poodmaklom bolešću koju su skrivali danima i opet na žalost, u takvim situacijama obično su zaražene čitave porodice. Koliko vidim drugi objavljuju samo podatke o licima za koje je infekcija koronavirusom bila jedina bolest za koju se znalo, pa se zato stiče pogrešan utisak – broj preminulih pozitivnih lica je verovatno svuda isti u odnosu na broj zaraženih, razlikuje se samo metodologija vođenja ove evidencije u Paraćinu i drugim opštinama kaže Paunović.

Kako prenose mediju, Ćuprija je najveće žarište u Srbiji s obzirom na broj stanovnika. Sledi je Paraćin, gde je, takođe, zabeležen veći broj pozitivnih lica,