POSLE JAVNOG ŽIGOSANJA DA SU ZARAZILI ZAJEČAR KORONOM – RUDARI ZAHTEVAJU IZVINJENJE OD BOŠKA NIČIĆA

RESAVICA- Sidnikat radnika Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja ,,Resavica” uputio je komandantu Štaba za vanredne situacije u Zaječaru Bošku Ničiću zahtev za izvinjenje rudarima jamskih rudnika u Srbiji i rudnika ,,Lubnica”, posle sramne izjave u medijima da su oni krivi za širenje zaraze koronavirusom u tom gradu.

– Imajući u vidu da ste Vašim nastupima u medijima označili rudare rudnika ,,Lubnica” kao krivce za pojavu koronavirusa u Zaječaru, zahtevamo da uputite javno izvinjenje rudarima, jer je u Zaječaru bilo 30 pozitivnih osoba na koronavirus pre prvog slučaja među rudarima, stoji u zahtevu sidinakata rudnika sa jamskom eksploatacijom uglja.

Pored toga, sidikat rudara JP PEU se na društvenim mrežama obratio Ničiću, inače gradonačleniku Zaječara, i zatražio odgovore na više pitanja, između ostalog ,,Zašto u Štabu za vanredne situacije nema ni jednog člana iz dva rudnika na području Zaječara?” i ,,Da li znate da u ,,Lubinici” rade rudari iz nekoliko susednih opština, što govori u suprot tezi da su rudari krivi za širenje zaraze koronom u Zaječaru?

– Gradonačelnik Zaječara,preuzeo je ulogu zdravstvenih radnika i tražio da se testiraju svi radnici Rudnika ,,Lubnica”,jer je on lično video patrolirajući kroz grad, da ljudi u autobusu ne nose maske. Nošenje maski nije obavezno,osim ako neko nema simptome, a testiraju se samo koji imaju simptome i kontakte sa zarazenima na predlog zdravstvenih radnika,a ne na predlog gradonačelnika. Rudari su zbog prirode posla upućeni jedni na druge, zajedno putuju,kupaju se u zajedničkom kupatilu,obeduju zajedno,obavljaju najteže poslove zajedno jedan do drugog. Koronavirus je u Zaječaru registrovan kod dvadesetak građana još početkom marta, pa nije traženo kolektivno testiranje celog grada. Na teritoriji Grada Zaječara su dva rudnika. Mogao je gradonačelnik da uzme nekog iz rudnika u Krizni štab, upozori šta je primetio, sugeriše da se nešto promeni. Odlučio je suprotno. Javnim nastupom je samo pokušao da predstavi rudare neodgovornim, a za sebe prikupi političke poene za izbore koji slede na Vidovdan. Rudari nisu neodgovorni,oni su morali da idu na posao na osnovu Odluke Vlade Srbije i to što nisu nosili maske, ne znači da su svesno širili zarazu. Možda su rudari virus dobili od tih ranije zaraženih, gospodine gradonačelniče!? Ali,izbori se bliže, borba kreće, obuci se u skafander, kao da si na infektivnoj klinici i lečiš stotine zaraženih, izađi na TV i pljuni na one koji rade najteži i najrizičniji posao. Pa,za rudare je rizik od virusa smešan u odnosu na svakodnevni silazak pod zemlju,gradonačelniče!!!, stoji u tekstu koji je potpisao Nebojša Milenković, predsednik  sindikata radnika JP PEU “Resavica”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *