DATUMI popuštanja mera, prvi PARKOVI I TRENINZI

Počelo je ublažavanje mera zašite od korona virusa zbog smanjenja intenziteta virusa u većini zemlje. Menjanje pojedinih mera imali smo prilike da vidimo prethodnih dana, a danas je epidemiolog Branislav Tiodorović izašao sa novim datumima i propisima za dodatno vraćanje u “normalan” život.

28.april – parkovi, šetališta, treninzi

– Od danas je već moguće otvaranje parkova i šetališta na teriotoriji naše zemlje. Naravno, neophodno je poštovanje svih veram prevencije – kazao je naš epidemiolog i član Kriznog štaba.

Takođe, kako je naveo, od danas su dozvoljeni treninzi na otvorenom.

4.maj – gradski prevoz,železnički saobraćaj, kafići i restorani

Prema rečima epidemiologa od 4. maja biće omogućen gradski prevoz u Kragujevcu i Nišu.

– Ono što će morati da se poštuje u gradskom prevozu je da se ne uključuje klimatizacija – istakao je Tiodorović i dodao da istog dana kreće sa radom i železnički i drumski saobraćaj.

– Tog datuma biće otvoreni i restorani i kafići na otvorenom u baštama uz poptovanje socijalne distance, u zatvorenom uz poštovanje svih preporuka koje su poznate – kazao je on.

8.maj – gradski saobraćaj Beograd i Niš, tržni centri

Tiodorović je govoreći o gradskom prevozu dodao da će on za Beograd i Niš zbog broja obolelih biti uspostavljen nešto kasnije nego u Kragujevcu i Novom Sadu, tako da je datum za vraćanje autobusa na ulice u ovim gradovima 8. maj.

Propisane su i faze kojim će se putnici moći koristiti gradskim prevozom.

1.Rad javnom gradskog, prigradskog i lokalnog prevoza putnika (u daljem tekstu: javni prevoz) će se organizovati fazno u skladu sa epidemiološkom situacijom, odnosni na taj način što će usluge javnog gradskog u prigradskog prevoza pružati prema sledećim prioritetima:

– prva faza: zaposlena lica,

– druga faza: studenti i đaci,

– treća faza: nezaposleni, turisti, ostala lica (uključujući i penzionere mlađe od 65 godina)

– četvrta faza: lica starija od 65 godina.

– Istog dana biće otvoreni i tržni centri. Za njih važe posebne mere za broj korisnika, socijalnu distancu, ali i obavezno korišćenje zaštitne opreme kako za primaoce, tako i za davaoce usluga – naveo je epidemiolog iz Niša.

11.maj – vrtići i produženi boravak

– Od tog dana se otvaraju vrtići i produženi boravak za one parove koji nemaju kome da ostave decu. Pretpostavljamo da će se koristiti jedna trećina raspoloživih sredstava. Zakon jasno kazuje da roditelji ne smeju dete da ostave samo ako ima ispod 12 godina – kazao je Tiodorović

On je zamolio sve one poslodavce koji mogu da oslobode jednog roditelja da ne radi kako bi čuvao dete da to učine, u suprotnom imaće opciju da ostave dete u vrtiću ili produženom boravku.

18.maj – aviosaobraćaj

Tiodorović je kao poslednju u nizu naveo meru vezanu za aviosaobraćaj.

– 18. maja biće otvoren aerodrom “Nikola Tesla” i tada će krenuti komercijalni letovi sa našeg aerodroma – kazao je epidemiolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *