RESAVICA- Vd direktor JP PEU ,,Resavica” Marko Vuković izjavio je danas da se od prvog dana vanrednog stanja u 9 rudnika sa jamskom eksploatacijom uglja u Srbiji primenjuju sve mere zaštite, a posle završetka testiranja radnika punim kapacitetom radiće rudnici ,,Soko” i ,,Lubnica”.

-Rudari nisu nemarni na radnom mestu, odgovorno rade svoji posao. Od prvog dana vanrednog stanja počeli smo sa primenom svih mera koje su naložili Krizni štab  i Vlada Srbije. Vrlo brzo smo nabavili zaštitnu opremu, trajnu zaštitnu masku i dezinfekciono sredstvo, odnosno počela je primena mera zaštite. Pojava pozitivnih na koronu prvo se dogodila u Soko Banji, te je rudnik ,,Soko” stavljen na minimum procesa rada.  Zatim 3 slučaja u rudniku ,,Lubnica”, po nalogu premijerke Ane Brnabić pristupili smo testiranju svih zaposlenih i sada čekamo kompletne rezultate. Očekujemo da posle prvomajskih praznika počnemo proizvodnju punim kapacitetom. Trenutno u jamama ugalj proizvodi od 1.800 do 1.900 rudara. Rudnici ,,Soko” i ,,Lubnica” rade sa smanjenim kapacitetom, a ostalih 7 rudnika radi normalno, kaže Vuković.

Rudari se pridržavaju procedura prilikom dolaska, rada i odlaska sa posla. Svih 4.000 zaposlenih dužni su da nose maske na radnom mestu i dezinfekciono sredstvo. Pri dolasku na posao vrši se merenje temperature.

-Prvi radnici sa sipmtomima su izlovani i poslati u kovid ambulantu u svojim opštinama. U rudniku ,,Lubnica” bilo je slučajeva sa temperaturom, ostali tesirani nisu imali simptome. Nema načina kako da se utvrdi način inficiranja koronom. U Despotovcu su pacijenti sa hemodijalize zaraženi koronom, deda i supruga naših radnika su pozitivni. Obustavili smo u toj radnoj jedinici rad na par dana, svi su testirani i rezultati su bili negativni, proizvodnja je nastavljena, priča Vuković.

Rudnici rade 24 sata u tri smene po nalogu Vlade Srbije kao strateško preduzeće.

-Bili smo na pragu potpisivanja robnog kredita u vrednosti 10 miliona evra za modernizovanje proizvodnje sa Vladom Češke, ali cela situacija je to usporila. Reč je o prvom ulaganju Vlade Srbije od 1989. godine. Kriza predhodnih decenija je uslovila loš odnos države prema jamskim rudnicima, međutim, sada se sve to promenilo. Krećemo u novi ciklus ulaganja i modernizovanja proizvodnje. Mašine menjaju manuelni rad rudara. Očekuje se pozitivnije poslovanje, objašnja Vuković.