SVILAJNAC- Nemačke kompanije ,,HDT” i ,,A2000″, kao i švajcarski ,,Regent” otvoriće 330 radnih mesta u toku ove godine u Svilajncu. Investitori iz Nemačke uložili su više miliona evra u izgradnu  fabrika za proizvodnju visokoehniloških proizvoda u Svilajncu.

-Proizvodne hale su vredne milion evra, dok je oprema za proizvodnju veoma vredna. Linija za proizvodnju košta milion evra, a planiranio je da u prvoj fazi rade tri linije, kao i da se dugoročno  na hektaru izgrade četiri ovakve hale, najavi je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

,,HDT” se bavi električnih mernih instrumenata i krajem prošle godine potpisan ugovor o saradnji sa Opštinom Svilajnac i kupovinu zemljišta u Slobodnoj zoni. Trenutno se završava izgradnja fabrike od preko 2.000 kvadrata. Novih 100 radnih mesta značajna su za sve stanovnike kako opštine Svilajnac tako i susednih opština. Početak proizvodnje očekuje se već tokom leta.

U drugoj industijskoj zoni u Svilajncu započeta je izgradnja još jedne fabrike površine preko 1.000 kvadrata , za nemačkog investitora koji u drugoj polovini ove godine takođe započinje svoju proizvodnju. Kompanija „A2000“ koja se bavi proizvodnjom štampanih elektronskih ploča predstavlja 100 dodatnih radnih mesta u opštini Svilajnac i poslovaće u Novoj zoni privređivanja gde je kupila hektar zemlje.

– Svilajnac je pokazao da je spreman i sposoban za ovako velike projekte i za jako ozbiljne strane investitore. Tokom trajanja vanrednog stanja u našoj državi ni jedan investitor nije otpustio radnike i nije se zaustavljao proizvodni proces što je dokaz da privreda Svilajnca ima čvrste temelje ali i da su mere Vlade, u vidu podsticaja privredi, bile pravovremene tako da se nadamo da ekonomska kriza koja prati pandemiju korona virusa neće ostaviti značajne posledice, izjavio je Milanović.

Pored dva nemačka investitora, i brojnih poznatih brendova kao što su Vossloh-Schwabe,Ariston, Alfa tehniks i drugi, Opština Svilajnac je u svoj već bogati investicioni portfolio dodala još jedan svetski poznati brend- švajcarsku kompaniju Regent.

-Godinama unazad uspešno realizujemo proces dualnog obrazovanja i prvi učenici koji su školovani prema ovom sistemu dobiće ponude za posao u kompaniji Vossloh-Schwabe, gde su obavljali svoju praksu. Strani investitori koji otvaraju fabrike u Svilajncu nude kvalitetna radna mesta i traže stručnu radnu snagu. Kao odgovor na to, obrazovni profili u Srednjoj školi u Svilajncu prilagođeni su potrebama privrede i time smo zaokružili ceo proces, zaključio je Milanović.