JAGODINA- Četvrti fudbalski klub koji nosi ime Jagodine  plasirao se u Prvu ligu,a predhodno je promenio za osam godina pet puta naziv i to FK Trgovački, Fk Tabane-Trgovački, FK Tabane 1970,  FK Jagodina-Tabane i GFK Jagodina. Trgovački je osnovan 1999. godine.  Inače, još uvek postoje FK Jagodina 1919 (2000), OFK Jagodina (2000), FK Jagodina (2012) i ŽFK Jagodina (2009), odnosno aktivini su registru APR i u blokadi zbog visokog minusa prema podacima Narodne banke Srbije, ali nije poznato u kojim ligama se takmiče. Zastupnik GFK Jagodina je ujedno i predsednik Fudbalskog saveza Pomoravskog okruga (FSPO) Vladica Milanović, njegov otac Goran, tvorac ,,jagodinskog fudbalskog čuda” u blokadi, je zastupnik FK Jagodina 1919 i FK Jagodina, Životije Jeremić zastupa OFK Jagodina, a ŽFK Jagodina Radiša Milojević. Poznavaoci prilika u jagodinskom fudbalu i sportu ističu da sve ili većinu tih klubovaobjedinjuje  Sportsko društvo za fudbal i druge sportove “FC Jagodina” čiji je zastupnik Goran Milanović, otac Vladice. To je krovna organizacija koja obezbeđuje većinu sredstava za rad tih klubova, koji su članovi SDFDS FC Jagodina. Najveći ,,sponzor” ili donator SDFDS FC Jagodina je Skupština grada Jagodina, koja preko Jagodinskog sportskog saveza, bez ikakvog konkursa što je zakonska obaveza od 2015. godine, transferiše sredstva ,,jagodinskom fudbalskom čudu”. Nije poznato ni kako se sredstva građana Jagodine troše u pomenutim klubovima, jer ne podnose godišnji izveštaj Skupštini grada, iako je, kako nezavnično saznajemo,  reč o vrtoglavim sumama od nekoliko stotina hiljada evra. Posvetićemo pažnju u narednim tekstovima ovim sportskim organizacijama koje, pored mnogo zajedničkih i porodičnih tački, imaju jedinstvenu adresu Stefana Prvovenčanog BB ili 174, odnosno Gradski stadion, koji je u vlasništvu grada.

GFK Jagodina i Borac iz Čačka se vraćaju na fudbalsku mapu Srbije i od naredne sezone će igrati u Prvoj ligi zajedno sa beogradskim IMT-om i Železničarom iz Pančeva.

Ovo su četiri ekipe koje su obezbedila plasman u viši rang posle odluke FSS da se takmičenje u nižim ligama prekine.

– Lige amaterskog ranga, srpske i lige nižeg takmičarskog ranga, završene su zaključno sa 15. martom 2020. godine i neće se nastaviti. Isto važi i za lige mlađih kategorija Fudbalskog saveza Srbije. Napredovanje u viši i ispadanje u niži rang, biće primenjeno shodno propozicijama kako je ranije bilo predviđeno – stoji u saopštenju FSS, posle sastanka Izvršnog odbora.

IMT je pobednik Srpske lige Beograd i posle 17 kola je imao 11 bodova više od Zvezdare i OFK Beograda. Železničar iz Pančeva je najbolji u Vojvodini sa 10 bodova više od Bačke 1901.

Borac je pobnednik Srpske lige Zapada sa 14 bodova više od Sloge i Budućnost Krušika, dok se GFK Jagodina provukla “kroz iglene uši” za razliku od pomenutih klubova.

Ćurani posle 17 kola imaju 39 bodova, samo pet više od Budućnosti iz Popovca i OFK Sinđelića

ISTORIJAT  – OD FK TRGOVAČKI DO GFK JAGODINA

FK Trgovački je osnovan 1967. godine. Prestao je sa radom posle sezone 1973/74.

Posle pauze od devet godina, od sezone 1983/84, klub ponovo počinje sa radom, ali pod imenom FK Morava-promet, da bi od sezone 1985/86. ponovo vratio prvobitno ime FK Trgovački.

U sezoni 2002/03 FK Trgovački je postao član Pomoravske Okružne lige.

Posle 4. sezone provedene u Okružnoj ligi,FK Trgovački postaje član Pomoravsko-Timočke zone od sezone 2007/08.

FK Trgovački je u sezoni 2010/11. osvojio prvo mesto u Pomoravsko-Timočkoj zoni i tako prošao u viši rang, Srpsku ligu Istok, tada je i zvanično postao filijala FK Jagodina.

Na kraju sezone 2012/2013, klub zbog poboljšanja infrastrukture menja naziv kluba u FK Tabane-Trgovački.

Od leta 2014 godine, klub nastavlja sa daljim radom pod imenom FK Tabane 1970.

Usled izbacivanja fudbalskog kluba Jagodine iz Srpske lige Istok u najniži rang zbog dugova, u julu 2018, Tabane 1970 je rešenjem Agencije za privredne registre preimenovano u FK Jagodina Tabane.[2]

Istog leta u Jagodini je osnovano fudbalsko udruženje GFK Tabane.[3]

Januara 2020.godine klub ponovo menja ime,ovoga puta u GFK Jagodina.

Foto : facebook GFK FK Jagodina