SVILAJNAC-Prvi potpredsednik Vlade Sbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović uručili su ključeve 15 stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske sa prebivalištem na teritoriji Opštine Svilajnac. Reč je o podprojektu 5. Regionalnog stambenog programa (RSP) u Srbiji. Iz projekta je zbrinuto 23 porodice, podeljeno je 15 stanova i 8 seoskih kuća. U proteklih 10 godina u Svilajncu je obezbeđeno 194 trajnih stambenih rešenja, građevinskog materijala, kuća, stanova, montažnih kuća… Ostaju još izbegla lica sa Kosmeta za ešavanje stambenih problema.

-Dolaskom ovih porodica u Svilajnac, ne samo da smo povećali broj stanovnika, nego smo dobili i dobre sugrađane i drago mi je što su tada odabrali Svilajnac da u njemu žive. Želim vam da ovde osnivate svoje porodice, da odgajate decu, da vas posećuju vaši unučići. Mi ćemo se truditi da budemo i na dalje dobri domaćini dok narednim godinama uloga domaćina postaje i vaša, rekao je tom prilikom  Milanović.
Dačić se ovom prilikom zahvalio Opštini Svilajnac na dobroj saradnji.

-Regionalni stambeni program obuhvata sve najugroženije izbegličke porodice i za cilj ima da omogući trajna stambena rešenja, time doprinese bržem i lakšem pomorenju. Lokalne samouprave su bitan partner u realizaciji jer obezbeđuju lokaciju i komunalnu infrastrukturu, istakao je on i zahvalio se donatorima .

Događaju su prisustvovali i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru, predstavnici drugih državnih i međunarodnih institucija i organizacija i korisnici.