SVILAJNAC- Na osnovu ovlašćenja Republičke izborne komisije, izborni proces na području opštine Svilajnac  rad ana za sprovođenje predstojećih izbora pratiće sledeći posmatrači: “Centar za slobodnu demokratiju CeSID”, “CRTA”, “Organizacija za fer izbore i demokratiju – OFID”,“Građani na straži”, kao i “Kancelarija za demokratske institucije iljudska prava” Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju OSCE.

Iz opštine Svilajnac saopštavaju da je danas je nekoliko građana Svilajnca, koji podržavaju jednu izbornu listu, pozvano na informativni razgovor u prostorije Policijske stanice Svilajnac.

-Ovo nas uopšte ne čudi jer ceo grad zna da načelnik lokalne policije već danima sa “stranačkim koordinatorom” u jednom svilajnačkom restoranu vodi izbornu kampanju, sprečava policijske službenike da reaguju na političke ucene, ignoriše pojavu kriminalaca u džipovima sa beogradskim tablicama, a sada i otvoreno vrši pritisak na simpatizere jedne izborne liste. Jasno je da se ovde ne radi o bilo kakvom sprovođenju zakona. Naprotiv, visoki policijski službenik svilajnačke policije stavio se u službu jedne političke opcije i koristi predizbornu tišinu kako bi promenio volju građana. Pozivam sve ljude koje policija, na osnovu “anonimnih prijava”, zastrašuje i privodi na razgovor da nam dostave zapisnike, a mi ćemo odmah obavestiti unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kako bi ovo sramno kršenje zakona i izbornog procesa bilo ispitano i sankcionisano. Ministarstvo mora što pre da zaustavi samovolju lokalnog načelnika policije, jer on grubo krši izborni proces i dovodi u pitanje regularnost izbora ne samo na lokalnom, već i na republičnom nivou, saopšteno je je SO  Svilajnac.