GOTOVO POLOVINA TESTIRANIH U POMORAVLjU ZARAŽENI KORONOM – Donete posebne mere za zaštitu stanovništva u Ćupriji

ĆUPRIJA- Na teritoriji Pomoravskog okruga u protekle dve nedelje ukupno su na prisustvo virusa Sars-Cov-2 testirane 192 osobe, od čega je 80 pozitivno. Negativan nalaz ima 112 osoba, dok se za 67 lica rezultati tek očekuju, izneti podaci bili su deo materijala elektronske sednice Štaba za vanredne situacije u Ćupriji, gde je član direktor Zavoda za javno zdravlje ,,Pomoravlje” dr Goran Radovanović.

Od testirana 73 lica iz Jagodine pozitivno je 30, negativno 43, dok se za 72. čekaju rezultati. U Ćupriji je testirano 46 osoba, od toga 20 pozitivnih, 26 negativnih, za 21 se rezultati tek očekuju. U Paraćinu su na koronavirus testirane 43 osobe, pozitivan nalaz imalo je 15 lica, a rezultati se čekaju za još 12 testiranih.
U Svilajncu je testirano 18 lica, a polovina je pozitivna na koronavirus. Za dve osobe se rezultati očekuju. U Despotovcu je testirano jedno lice kod kog nije potvrđeno prisustvo virusa, a rezultati još troje uzorkovanih se tek očekuju. U Rekovcu je zabeleženo šest novih slučajeva od 11 testiranih, a rezultati testiranja za dve osobe još uvek nisu poznati.

Štab za vanredne situacije u Ćupriji doneo je posebne mere zaštite stanovništva od COVID-19.

–Svako je obavezan da u zatvorenom prostoru javne namene koristi masku i da to čini na potpuno ispravan način, uz održavanje minimalne distance od 2 metra.

–U prodajnim objektima broj potrošača se ograničava na najmanje 4 kvadratna metra korisne površine po potrošaču. U prodajnim, ugostiteljskim i drugim objektima i površinama gde je broj korisnika ograničen, obavezno je da informacija o površini i maksimalnom broju istovremenih korisnika bude istaknuta i jasno uočljiva na ulazu.

–U javnom prevozu obavezno je korišćenje zaštitne maske i zabranjuje se ulazak u vozilo licima koja ne nose masku. Prevoznik je dužan da vrši redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Vozači i putnici u taksi vozilima moraju koristiti zaštitnu masku. Vozač je dužan da redovno provetrava i dezinfikuje vozilo, a posebno one elemente sa kojima je putnik u kontaktu.

–Ograničava se radno vreme pružanja ugostiteljskih usluga, pri čemu se u zatvorenom delu prostora usluge neće pružati od 21 čas do 06 časova narednog dana, a u otvorenom delu odnosno bašti od 24 časa do 06 časova narednog dana.

U ugostiteljskom objektu, kockarnici i kladionici u zatvorenom prostoru broj gostiju se ograničava na minimalno 4 kvadratna metra korisne površine po gostu. Osoblje je obavezno da sve vreme nosi zaštitne maske. Gost ne koristi zaštitnu masku samo dok sedi za stolom, što znači da je prilikom dolaska u objekat, odlaska iz objekta i korišćenja toaleta gost je u obavezi da koristi zaštitnu masku.

U letnjoj bašti broj gostiju se ograničava na način da na raspolaganju mora biti minimalno 2 kvadratna metra površine po gostu. Posle svake upotrebe stolovi i pribor moraju se dezinfikovati, a na ulazu u objekat, za svakim stolom i u toaletu objekta obavezno mora biti dostupno sredstvo za dezinfekciju ruku.

–Broj korisnika bazena se ograničava na 4 kvadratna metra površine vode i površine za ležaljke po korisniku (osim porodica sa malom decom), uz obavezno držanje distance od 2 metra.

–Zabranjuju se organizovana okupljanja u zatvorenom prostoru (proslave, muzičke, zabavne i kulturne manifestacije, sportski događaji sa prisustvom publike i slično). Organizovanje okupljanja na otvorenom dozvoljeno je samo kada se okuplja do 20 osoba. Minimalna površina raspoloživog prostora je 4 kvadratna metra po osobi, uz obavezno držanje distance od 2 metra.

–U parkovima, na dečijim igralištima i sportskim otvorenim terenima obavezno je držanja fizičke distance od 2 metra, koje ne važi samo za lica iz iste porodice ili domaćinstva.

–Na zelenoj pijaci je obavezna upotreba zaštitne maske. Ova obaveza se odnosi na prodavce, kupce i radnike pijace.

–Rad kozmetičkih i frizerskih salona, salona lepote, fitnes centara i teretana treba organizovati u skladu sa merama zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

–U verskim objektima i prilikom verskih obreda obavezno je primenjivati mere zaštite (maska, distanca, dezinfekcija ruku i prostorija).

–U stambenim zgradama obavezno je sprovoditi dezinfekciju zajedničkih prostorija, rukohvata, kvaka i prekidača.

–U bankama i poštama tokom radnog vremena obavezno je prisustvo obezbeđenja ispred objekta. Obezbeđenje mora da reguliše red koji se čeka ispred objekta i uspostavi razdaljinu između lica od najmanje 2 metra. Neophodna je dezinfekcija bankomata više puta dnevno.

–Nalaže se JKP „Ravno 2014“ da obezbedi dezinfekciona sredstava koja će se besplatno distribuirati građanstvu na više punktova.

Kao posebna mera prevencije širenja zarazne bolesti COVID-19 određuje se momentalni prekid rada i zatvaranje na period od sedam dana objekata ugostiteljskih, prodajnih i drugih napred navedenih usluga, ukoliko se neposrednom kontrolom nadležnih organa ustanovi značajnije odstupanje od sprovođenja navedenih mera.

O sprovođenju mera staraće se komunalna inspekcija i drugi zakonom nadležni organi. Svako nepoštovanje mera povlači prekršajnu odgovornost fizičkog i pravnog lica u skladu sa članom 113. i članom 114. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, kao i u skladu sa drugim zakonima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *