DANAS JE SVETI PROKOPIJE, ZAŠTITNIK RUDARA I DECE

Ovog sveca rudari smatraju svojim zaštitnikom, a smatra se i da je on čuvar dece. Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog velikomučenika Prokopija. Rođen u Jerusalimu, otac mu je bio hrišćanin, a majka neznabožac.Zvao se Neanije. Kada je porastao video ga je car Dioklecijan i toliko ga je zavoleo da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gde je bio pri njegovoj vojsci. Kada je Dioklecijan odlučio da progoni hrišćane, poslao je Neanija u Aleksandriju s jednim vojnim odredom i naredio im da zatru tamošnje hrišćane. Na tom putu jedne noći dogodio se jak zemljotres i Neanije je čuo Božiji glas.

“Neanije, kuda ideš i na koga ustaješ”, upitao je glas.

U tom trenutku ukazao se u vazduhu presveti krst, kao od kristala, i od njega dođe glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji”.

Javno je ispovedio svoju veru, znajući da će biti pogubljen. Upokojio je se 303. godine. U nekim krajevima Srbije narod smatra da je na dan Svetog Prokopija dobro venčavati se jer se ovaj svetac smatra zaštitnikom mladenaca koje blagosilja i pohodi.Prema običajima za ovaj prazni nije dobro da se kopa i sahranjuje. U nekim krajevima Srbije, na Svetog Prokopija nije se ni kupalo. Ovog sveca rudari smatraju svojim zaštitnikom, a smatra se i da je on čuvar dece.

Rudari Rudnika mrkog uglja „Rembas” iz Resavice obeležavaju danas u Senjskom rudniku slavu rudara Svetog Prokopija. Na ova dan 1893. godine dogodila se rudarska tragedija u jami „Ciganski potkop”, kada je u požaru poginula cela smena rudara. Tačan broj stradalih rudara nije nikad utvrđen, ali se u dokumentima navodi da je to bilo oko 30 rudara.

„Izbio je šumski požar koji se brzo širio i zahvatio drvenu jamsku građu, došlo je do urušavanja i cela smena je ostala u rudniku”, zapisali su hroničari tog vremena.

U znak sećanja na tu tragediju u Senjskom rudniku je 1900. godine podignuta crkva „Sveti Prokopije”, a Sveti Prokopije proglašen slavom rudara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *