REKOVAC- Zbog povećanog broja pozitivnih lica na virus COVID-19 kao i povećanog broja osoba koje se javljaju Domu zdravlja sa simptomima, Predsednik opštine, dr Aleksandar Đorđević, na predlog opštinskog štaba za vanredne situacije, doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji opštine Rekovac počev od 24. jula.

Na sednici štaba za vanredne situacije opštine Rekovac, doneti su sledeći zaključci:

  1. Zabrana okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru više od 5 lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od 2 metra i odgovarajuće mere lične zaštite.
  2. U javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do 5 lica uz odgovarajuće mere lične zaštite.
  3. U svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od 2 metra.
  4. Zabranjuje se organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija.
  5. Ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 07:00 do 21:00 čas koji nemaju bašte, a za one koji imaju bašte do 23:00 časa.
  6. Prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od 2 lica izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu uz obavezan razmak od 2 metra između stolova.
  7. Puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja.
  8. U osnovnim i srednjim školama odložiti okupljanja, sva nužna okupljanja organizovati uz primenu svih mera lične zaštite.
  9. U javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila.
  10. Sprovođenje mere zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda.
  11. Sprovođenje mere zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima.
  12. Česta dezinfekcija svih javnih objekata.
  13. Dezinfekcija najmanje jednom dnevno zajedničkih prostorija u stambenim zgradama (preporuka).
  14. Što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava.
  15. Na teritoriji opštine Rekovac zatvaraju se sve šarene pijace, zelene pijace rade samo za proizvođače sa teritorije opštine Rekovac uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanja fizičke distance od 2 metra.