RESAVICA- Direktor JP PEU ,,Resavica” Marko Vuković povodom 6. avgusta Dana rudara izjavio je da je cilj modernizacija rudnika, veća bezbednost rudara i godišnja proizvodnja od milion tona uglja ili duplo više nego što se u ovom trenutku  iskopa devet jamskih rudnika uglja u Srbiji. Rudari svoj dan prvi put ne obeležavaju svečano, sve manifestacije su otkazane, zbog poštovanja mera sprečavanja širenja koronavirusa.

-Plan je nastavak investiranja u rudnike, poboljšanje uslova rad i bezbednosti rudara uz povećanje proizvodnje. Investicioni ciklus je počeo sa relizacijom mašinskog kopanja uglja u junu , posle tri decenije  nabavili smo tri mašine za rudnike Soko, Štavalj i Rembas. Nastavak tog ciklusa očekujemo posle formiranja nove Vlade Srbije. Rudnici imaju budućnost u svakom  smislu zahvaljujući ljudima koji vode Srbiju, pre svega predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je prepoznao perspektivu rudnika, prekinuta je dotadašnja politika gašenja i krenulo se razgovore u reorganizaciji, istakao je Vuković.

U junu su tri mašine za otkopavanje uglja posle tridecenije spuštene u jame, rudari su ovladali novom tehnologijom, koja im garantuje bezbedniji rad i čuva živote.

-Zadovoljni smo jer smo u proteklih godinu dana uspeli da rešimo problem nepovezanog radnog staža rudara za 19 meseci iz 2011. i 2012. godine. Ljudi nisu mogli u penziju. Predhodno je Vlada Srbije isplatila razliku u zaradama u visini od 1,5 milijardi dinara, koja je nastala do 2012. godine. Poboljšavaju se uslovi i bezbednost rudara u jamama, posle tri decenije  ručno kopanje uglja zamenjeno je mašinama. Svi rudari koji su radili više od dve godine na određeno vreme dobili su ugovore na nedređeno. Smanjen broj radnika po socijalnom programu. Nastavljamo pregovore za povećanje cene rada, kaže predsednik Sindikata Nebojša Milenković.

Prosečna zarada u rudnicima je oko 60. hiljada dinara, dok rudari u jamama mogu da zarade do 80-90 hiljada. Rudnici zapošljavaju oko 3.500 radnika, preko 1.800 radi u jamama.

-Ovog leta preko 500 rudara boraviće u banjama u Srbiji, ali možda bude i više jer ove godine nećemo organizovati radničko sportske igre u Čanju. Već dva meseca rudari se upućuju na rekreaciju i rehabilitaciju. Veliko je interesovanje rudara. Njima to prija posle rada u jamama dubokim više stotina metara i posle toga su zdravstveno bolje i svakako , raspoloženiji za rad, navodi Milenković