DESPOTOVAC- Programski savet i Oganizacioni odbor Manifestacije  28. Dani srpskoga duhovnog preobraženja u Despotovcu – Manasija, 19–28. avgust 2020. godine obratili su se saopštenjem javnost.

Poštovani prijatelji Dana srpskoga duhovnog preobraženja,

Ovogodišnje, 28. Dane srpskoga duhovnog preobraženja obeležavamo u vanrednim okolnostima koje je u našoj zemlji i čitavom svetu nametnula pandemija virusa korona.

U skladu sa merama i preporukama Vlade i Kriznog štaba Republike Srbije, otkazali smo sve planirane koncertne, pozorišne, filmske i druge programske aktivnosti koje podrazumevaju masovna okupljanja.

Navedenim izložbama i naučnim skupom želimo da na simboličan način obeležimo ovogodišnju Manifestaciju i time obezbedimo njen kontinuitet.

Verujući da ćemo 29. Dane srpskoga duhovnog preobraženja organizovati kako smo to činili i prethodnih dvadeset sedam godina, zahvaljujemo na razumevanju.

Programski savet i Oganizacioni odbor Manifestacije

 

  1. Dani srpskoga duhovnog preobraženja

Despotovac–Manasija, 19–28. avgust 2020. godine

Sreda, 19. avgust

20.00 časova

Galerija Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“

Izložba slika sa Likovne kolonije „Resava 2020“

Hol Centra za kulturu „Sveti Stefan, despot srpski“

Izložba slika Milosava Ivanovića Baje

Izložbe će biti otvorene za javnost do 28. avgusta svakodnevno od 10.00 do 20.00 časova. Preporuka organizatora je da se izbegavaju grupne posete i da se primenjuju sve mere zaštite koje su usvojili Vlada i Krizni štab Republike Srbije radi sprečavanja širenja pandemije virusa korona.

Naučni skup

„Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti XII“

Učesnici naučnog skupa će svoja saopštenja dostaviti organizatorima tokom trajanja Manifestacije, a zbornik radova će biti predstavljen na 29. Danima srpskoga duhovnog preobaženja.