PARAĆIN- Neformalna grupa građana ,,Odbranimo planinu Baba, Planu i Lešje” predala je danas peticiju Opštini Paraćin sa 2.722 potpisa. Građani očekuju reakciju odgovornih i nastavljaju sa prikupljanjem potpisa za peticuju.

Da podsetimo meštani sela Lešje, Plana, Klačevica i Donja Mutnica u Paraćinu su pokrenuli inicijativu da se zaustavi rad novog kamenoloma na planini Baba.

– Pokušavamo da zaustavimo početak rada rudnika na planini Baba, jer bi to bio treći rudnik u prečniku kilometra. Rudnik ima veći kapacitet za eksploataciju kamena od sadašnja dva, čak 70 šlepera dnevno. Na taj način biće ugrožena sela na planini. Plašimo se da će nestati voda iz izvira pored manastira u Lešju, kao što je to bio slučaj u Plani nekoliko meseci od otvranja rudnika. Devastiranje terena je takođe bitno. Ovo je bitna priča za buduće generacije. Investitor ima dozvole države. Nestaće lovci, planinari, izletnici, deca, sportisti paraglajderi iz našeg kraja , a poseban strah je od zemljotresa, jer pomeranje tla može da izazove potrese u prečniku od 50 kilometra, kaže predstavnik ove inicijative Dragan Ristić.