ĆUPRIJA- Predsednik Skupštine opštine Ćuprija Ninoslav Erić svoje obraćanje na svečanoj sednici lokalnog parlamenta, koja je danas održana u okviru obeležavanja 13. oktobra – Dana opštine, počeo je konstatacijom da je Ćuprija još prošle godine proglašena najboljom investicionom lokacijom u Srbiji, ali da je o tome tada mogao da da samo nagoveštaj.

-Te 2019. imali smo posetu jednog od najvećih giganata automobilske industrije – Folksvagena. Sa ponosom mogu da kažem da smo tada predstavili Ćupriju u najboljem svetlu i da smo dobili pohvale od svih: iz Kabineta predsednika Republike Srbije, iz Kabineta predsednice Vlade, svih ministarstava i javnih preduzeća. Kao i 2014. godine, kada smo potpisali Memoranudm o saradnji sa Trak lajtom, koji je uticao na izgradnju prve industrijske zone u Ćupriji – gde danas FEKA automotiv ima svoj pogon , a gde nas uskoro očekuju investicije Gomeksa i Gerovita – tako i danas, nakon posete Folksvagena, imamo novu investiciju u novoj industrijskoj zoni u Dobričevu. To je nemački SMP automotiv, deo grupacije Maderson. U prvoj fazi SMP će zaposliti 450 radnika, a završetak fabrike se očekuje u prvoj polovini sledeće godine, dok su zapošljavanja već krenula, a njihov trening centar za radnike u proizvodnji kreće sa obukom, rekao je predsednik Erić, dodatno pojasnivši koliko je truda bilo potrebno da se obezbede uslovi za nastanak jedne centralne industrijske zone kakva će biti ova u Dobričevu.

-Ono što je vrlo važno za nas – obaveza Opštine Ćuprija i Vlade Republike Srbije je opremanje nove centralne industrijsko-trgovinske zone u Dobričevu, poentirao je u svom izlaganju Erić.

Inače, već iz uvodnih reči predsednika Skupštine opštine Ćuprija Ninoslava Erića bilo je jasno da će titulu počasnog građanina opštine Ćuprija poneti Klaus Johan Beš, predsednik Kompanije SMP automotive.  Beš, koji se u ime nagrađenih obratio prisutnima, rekao je kako je po dolasku u Srbiju obišao sedam potencijalnih lokacija za izgradnju novog postrojenja fabrike na čijem je čelu, od kojih i one „na severu Srbije, u okolini Kragujevca, u Nišu i na jugu“, ali da je „ovde sreo izuzetno entuzijastičan i motivisan tim na čelu sa predsednikom Erićem“, koji mu je od prvog dana bio od velike pomoći.

-U međuvremenu, taj odnos između nas više nije samo poslovni, već je to sada i neka vrsta prijateljstva, istakao je Beš.

Predstavljajući SMP automotiv, Beš je rekao da će ova kompanija u Srbiji, odnosno u Ćupriji, u pogonu površine 19 hiljada kvadrata da proizvodi unutrašnje stranice za vrata i komandne table, naglasivši kako je proces proizvodnje u SMP automotiv specijalizovan za motorna vozila premijum klase.

Inače, osim „ključa grada“ koji je otišao u ruke Beša, na svečanoj sednici dodeljene su zahvalnice, koje su ove godine pripale pre svega Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Ćuprija „za izuzetno zalaganje i požrtvovanost u lečenju obolelih od KOVID-19“, a zatim i volonterima Opštine Ćuprija za nesebični rad posebno tokom vanrednog stanja. Zahvalnicu je uručena vajaru Miroljubu Stamenkoviću iz Beograda, autoru spomenika knezu Lazaru koji je ove godine postavljen u Ćupriji, a dobitnik zahvalnice ove godine je i Uroš Stoiljković, nekadašnji đak generacije ćuprijske Gimnazije, za ostvarene rezultate iz oblasti nauke – hemije.

Novčane nagrade u iznosu od po 30 hiljada dinara, za zalaganje na zaštiti poljoprivrednih useva, imovine i ljudi na teritoriji opštine Ćuprija, dobila su i 22 rukovaoca protivgradinim sistemima.

Foto SO Ćuprija