EU I SVILAJNAC PROTIV POPLAVA – ZAVRŠETAK RADOVA NA REKONSTRUKCIJI KORITA REKE RESAVE

SVILAJNAC-Danas je u Svilajncu obeležen završetak radova na rekonstrukciji korita reke Resave koji su izvedeni u okviru projekta Evropske unije „Rekonstrukcija infrastrukture za zaštitu od poplava“.

Projekat je finansiran od strane Evropske unije i Republike Austrije, a sprovodi Austrijska razvojna agencija. Ovaj projekat obuhvata radove na rekonstrukciji korita Resave u dužini od oko 6 kilometra u gradu i dodatnih 5 kilometra u atarima sela Sedlare i Subotica. Vrednost projekta regulacije reke na teritoriji opštine Svilajnac je oko 3,3 miliona evra. Kacelarija za javna ulaganja je dala svoj doprinos učešćem u rekonstrukciji vodotkova drugog reda sa mostovina u selima Troponje i Đurinac.

Ovim povodom ambasador Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbije, posetio je Svilajnac i osvrnuo se na značaj i dobar kvalitet saradnje između opštine Svilajnac i Delegacije EU u Srbiji.

-Prvi put sam u Svilajncu. Odbrambeni zid je dobar zid, jer je omogućio građanima Svilajnca da mirno spavaju. Jako mi je drago što sam ovde i vidim obavljene radove. Reč je o bespovratnim sredstvima EU, koja su relizovana preko Austrijsek razvojne agencije. Sve je to deo jednog većeg paketa pomoći od 170 miliona evra koji je EU dodelila Srbiji posle poplava 2014. Klimatske promene, poplave su sve češće u svetu, moramo da se pripremimo. EU insistira na prevenciji klimatskih promena. To je jeftinije i bezbednije za građane. Solidarnost je bitan element za EU, kao i sada sa kovidom, rekao je Fabrici.

Domaćin događaja bio je predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović, koji je ovom prilikom istakao da je regulacija reke jedan od najvažnijih projekata koji je urađen u Svilajncu.

-Nalazimo se na kraju velikog projekta koji je realizovan u Svilajncu. Od 2014. godine nismo imali bitniji projekat za grad. Sada možemo mirno da spavamo. Sada se ne brinemo oko poplava, nego još malo oko korone. Evropska unija uložila je preko 3 miliona evra u regulaciju reke Resave. Svilajnac ne bi mogao da bude rekonstruisan posle poplave 2014. da nije bilo solidarnosti EU. Pričam o još 10 miliona evra koji su došli po raznim programima došli za obnovu Svilajnaca. Da tog novca nije bilo mislim da ne bi mogli normalno da živimo posle 2014. Da nije bilo novca za regulaciju Resave, mi ne bi mogli mirno da spavamo, rekao je Milanović.

Događaju su prisustvovali i i ataše za kulturu ambasade Austrije, Adrijan Fajks, Neda Maletić ispred Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima i Darko Janjić rukovodilac tehničkog sektora u JP „Srbijavode”

Gosti su u prilikom posete u gradskom parku zasadili drveće kao simbol prijateljstva i saradnje i podsetnik da je pošumljavanje izuzetno važno u vremenu klimatskih promena koje sve češće dovode do prirodnih katastrofa.

Nakon zvaničnog programa gosti su obišli Osnovnu školu „J.J.Zmaj“ i Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *