SVILAJNAC- Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i Ambasador francuske u Srbiji Jean-Louis Falconi  u Prirodnjačkom centru Srbije danas su otvorili gostujuću izložbe ambasade  Fracuske ,,Karavan za klimu”. Izložba je projekat koji je osmislio i razvio Francuski institut u Srbiji u partnerstvu sa Centrom za promociju nauke u Srbiji uz podršku Evropske delegacije u Srbiji i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji.

-Prvi put sam u predivnom Svilajncu. Impresioniran sam Prirodnjačim centrum Srbije. U Srbiji sam godinu dana, planirao sam dolazak u Svilajnac i to iz mnogih razloga. Istorijske veze naše dve zemlje, prošle nedelje smo obeležili oslobađanje Svilajnac koje je predvodio general Tranije. Prilikom poplava 2014. godine  u Svilajncu je uspostavljena solidarnost sa ekipom spasilaca iz Francuske. Veliki broj Svilajnčana radi je u Francuskoj. Svilajanc polaže na evropske vrednosti, između ostalog na zaštitu životne sredine, a Francuska puno polaže na tu oblast. Zato sam u Svilajncu, jer izložba govori o zaštiti životne sredine i uticu klime na životnu sredinu. Zbog bliskih odnosa, između Francuske i Svilajnca, rekao sam da su vrata ambasade su širom i uvek otvorena za Svilanac, rekao je ambasador.

Učenici OŠ Branko Radičević iz Sedlara rade na razvoju Frankofonije i posetili su ambasadora u Beogradu, a sada su posetili izložbu.

– Svilajnčani i Francuska, posebno Pariz, imamo dugu istoriju. Več pet decenija živimo i radimo tamo. Gajili smo dobre odnose sa Ambassadom Francuske i EU, realizovali smo značajne investicije. Francuska je jedna od najuticajnijih država EU i doprinela podršci Srbiji i Svilajncu. Sa ambasadoram sam razgovrao o budućoj saradnji, da francuski privrednici prepoznaju Svilajnac, ne samo da naši ljudi rade u Francuskoj, nego i da njihovi privrednici dođu u Svilajnac. To je prvi naš zadatak. Cilj je da unapredimo saradnju između Svilajnca i Pariza, a da se sledeći put vidimo na polaganju kamena temeljca neke značajne investicije iz Francuske. Imamo preko 5.000 građana koji rade u Francuskoj i očekujemo da bar 500 naših radnika bude zaposleno u nekoj francuskoj kompaniji, istakao je Milanović

Ambasador je posetio Poljoprivrednu školu u Svilajncu.