ŠTA JE SVE POSKUPELO U 2021.? – Novi udar na džep građana

Od 1. Januara život građana u Srbiji je skuplji za nekoliko hiljada dinara. Izmenama pojedinih zakona propisane su veće akcize i takse, uvećana je i cena TV pretplate. Pored procena velikog broja ekonomista da početak 2021. godine može doneti veliki broj otkaza, nova godina donosi još neke novitete, u pogledu cena.

– Benzin poskupljuje četiri dinara po litru

– Cigarete skuplje za 10 dinara

– TV pretplata poskupljuje na 299 dinara

– Struja u Srbiji poskupeće od 1. februara 2021. godine u odnosu na postojeću cenu za 3,4 odsto, a već je od 1. januara poskupela naknada za  za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije.

Nakon prošlogodišnjeg poskupljenja TV pretplate, sa 220 na 255 dinara mesečno, od 1. januara će sve građane Srbije dočekati još viša taksa za javni medijski servis. Naime, predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je da će se pretplata za RTS i RTV od 1. januara 2021. godine povećati sa dosadašnjih 255 dinara na 299 dinara.

Istim zakonskim predlogom predviđeno je da se do 31. decembra naredne godine RTS i RTV delimično finansiraju preko pretplate, a delimično iz budžeta države.

Taksa će se i dalje naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju.

Cigarete skuplje za 10 dinara

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje običnih cigareta i nesagorevajućeg duvana, a prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici.

Razlog za to je uvećanje specifične akcize za dinar i po kod cigareta po paklici, pa će država po ovom osnovu od Nove godine uzimati proizvođačima 76,75 dinara umesto dosadašnjih 74,50. To je norma koja je predviđena novim zakonskim rešenjem po kome će se dva puta godišnje, sve do kraja 2025. godine, za 1,5 dinara uvećavati specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i propocionalan komponenta ovog nameta od 33 odsto, koja ostaje nepromenjena i u naredne četiri godine.

Na sve to se dodaje i PDV, pa će zbog uvećanih državnih nameta proizvođaći povećati cenu za 10 dinara. Tako će najjeftinije zadovoljstvo pušače koštati 270 dinara, a oni koji vole kvalitetniji duvan, moraće iz džepa da izdvoje i 400 dinara.

Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Benzin poskupljuje 4 dinara po litru

Vozači bi već od sledećeg meseca mogli da očekuju nove cenovnike na benzinskim pumpama, pošto je vrednost nafte na svetskim berzama porasla čak za 33 odsto u poslednjih mesec i po dana.

Sirova nafta “brent” je prošle nedelje, prvi put od marta, na svetskim berzama dostigla vrednost od 50 dolara po barelu. Poznavaoci prilika očekuju da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji, koje bi već u januaru moglo da poskupi od dva do četiri dinara po litru. Ipak, nešto je realnija procena da bi se globalna dešavanja mogla preliti na srpsko tržište tek za dva ili tri meseca, jer otrilike toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.

Struja poskupljuje dva puta

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koju plaćaju građani i privreda, biće uvećana od 1. januara 2021. godine za oko 4,5 puta, a struja će od 1. februara poskupeti za 3,4 odsto.

To je predviđeno vladinom Uredbom, koja je doneta 18. decembra 2020. godine.

Istovremeno, sa povećanjem cena, porašće i zarade pojedinog dela stanovništva. Penzioneri će dobiti povećanje od 5,9 odsto, lekari pet, a zaposleni u javnoj upravi 3,5 odsto. Minimalna cena rada veća je za 6,6 odsto i iznosi 32.126 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *