SVILAJNAC- Svilajnčanima je 2020. godina donela  razlog za ponos, jer je na teritoriji ove opštine rođeno 148 beba, što je za skoro za trećinu više nego u godini pre. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da su populaciona politika, koja se vodi deceniju unazad, kao i poboljšanje kvaliteta života građana Svilajnca, doprineli da Svilajnčani proširuju svoje porodice

-Ponosan sam i srećan da u 2020. godini imamo čime da se pohvalimo i da imamo 30 rođenih beba više nego 2019. godine. Mere koje uspešno sprovodimo pomogle su da nam natalitet bude u porastu, iz budžeta opštine svake godine izdvajamo po 20.000 dinara za prvo i drugo rođeno dete i 30.000 dinara za treće dete. Svaka rođena beba dobija simboličan poklon dobrodošlice – paket sa bebi opremom, a godišnje izdvajamo 2,5 miliona dinara za finansiranje 5 vantelesnih oplodnji za parove koji nemaju više prava na državni besplatni program, ističe Milanović i otkriva šta je još uticalo na porast nataliteta u ovoj opštini.

-Najvažnija stvar je stvoriti uslove i sadržaje za život koji će privući mlade ljude da ostanu u svom gradu i tu osnuju porodice.  Kroz programe zapošljavanja, stručnog usavršavanja i jačanjem privrede, podižemo standard građana, a sve je to preduslov i za osnivanje porodice i porast nataliteta.  Zatim, otvorili smo i Centar za brigu o porodici, koji kroz niz programa pruža  besplatnu podršku porodicama, otvorili smo i besplatne vrtiće u 12 sela, a konstantno radimo i na razvoju kulture, sporta, infrastrukture.., otkriva Milanović .

U 2020. godini Svilajanc je postao bogatiji za 76 devojčice i 72 dečaka.