PARAĆIN-Vlada Srbije vodi intenzivne pregovore sa više strateških partnera koji bi investirali u Srpsku fabriku stakla”, izjavila je Maja Gojković, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, prilikom posete Paraćinu.

-Ubeđena sam da će Vlada Srbije uskoro izaći u javnost sa strateškim partnerom. To je izuzetno važno za Paraćin, ali ekonomiju čitave države, da te nekada važne fabrike ponovo oživimo, najavila je ona.

Ona je tokom posete Paraćinu obišla zgradu budućeg Muzeja staklarstva koji će predstavljati spoj kulture i industrijskog nasleđa i koji će čuvati bogato staklarsko nasleđe ovog grada.

Gojković je rekla da joj je posebnu pažnju skrenuo ovaj projekat Paraćina koji će, ne samo ovaj grad, već čitavu državu učiniti prepoznatljivom u regionu, ali i svetu, budući da je Unesko odredio 2022. godinu za godinu stakla.

„Nekako su se namera i planovi ove samouprave poklopili sa svetskim tendencijama“, istakla je ministarka kulture i informisanja i dodala da se interesuje za mogućnosti razvoja Paraćina i u oblasti kulture, kao i kroz spoj umetnosti i industrije što bi svakako doprinelo ekonomskom i celokupnom razvoju grada.

Ministarka kulture i informisanja je ukazala da će budući Muzej staklarstva doneti i nove sadržaje kulture u Paraćin, i stvoriti uslove za nove izložbe, radionice  i edukacije za decu.

Gojković je dodala da Paraćin ima izrazito velike kapacitete da bude u najužem izboru u projektu koje je započelo Ministarstvo kulture i informisanja, a to je „Prestonica kulture Srbije“.

Gojković je obišla i Kulturni centar gde se sada nalazi paraćinska galerija koja je, kako je rekla, impresivna i predivno istorijsko zdanje.

Gojković je rekla da uz ozbiljan rad, trudom lokalne samouprave i ljudi koji žive za umetnost u ovom gradu i uz podršku svih građana Paraćin može da postane „Prestonica kulture Srbije“ 2023. godine.

Ministarka kulture i informisanja se sastala i sa predsednikom opštine Paraćin Vladimirom Milićevićem koji je rekao da je Muzej stakla veoma značajan zato što sama staklara koja tu radi ima veoma važne eksponate koji datiraju od 1907. godine.

Posetom Paraćinu, ministarka kulture i informisanja  nastavila je posete lokalnim samoupravama, kako bi se upoznala sa kapacitetima svih gradova i opština, planovima rada čelnika lokalnih samouprava, pre svega što se tiče infrastrukturnih projekata u kulturi.