Kinezi će proizvoditi u Jagodini plastične granule u vrednosti do 12 miliona evra

Kineska fabrika plastičnih granula Jin Hong u Jagodini biće završena do kraja maja, a junu će početi montaža mašina za proizvodnju, rekao je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, prilikom završetka prve faze izgradnje ove fabrike. Skupu su prisustvovali je i ekonomski savetnik kineske ambasade u Beogradu Li Kai, kao i vlasnik te kompanije Ling Ja Đang. Ova kompanija planira godišnji obim izvoza plastičnih granula iz Jagodine  oko 14 hiljada tona, a ukupna vredost proizvodnje iznosiće od 10 miliona do 12 miliona evra godišnje.

– I mi u Jagodini nismo stajali i za vreme korone smo radili. Evo ova fabrika naših kineskih prijatelja će biti završena do kraja ovog meseca, a već sledećeg meseca stići će mašine za proizvodnju u ovu fabriku. Za početak biće zaposleno 30 radnika, a kasnije preko 100 radnika. Zahvaljujem se i našem prijatelju vlasniku robne kuće You mart u Jagodini, a koji se zove Đu, a ja ga zovem DŽo, na čiji predlog je ova kineska kompanija Jin Hong Da došla u Jagodinu. To je najbolja preporuka kada neko ko je investirao i živi 15 godina u vašem gradu preporuči svojim kolegama iz Kine da i oni dođu u Jagodinu i Srbiju. Srbija je najsigurnija država za investitore, jer je dinar stabilan. Srbija je ekonomski sigurna, politički stabilna i zdravstveno i sigurna i stabilna sa velikim međunarodnim ugledom. I to je najvažnije za investitore i zato i dolaze u Srbiju – izjavio je Marković i najavio za 10. jun otvaranje nemačke fabrike Fišer, u kojoj već radi 150 radnika, koji su prošli obuku u Nemačkoj, a ukupno će biti zaposleno 350 radnika, a proizvodiće delove za automobile, a za 6 meseci krenuće da se pravi nov pogon za kompaniju Fišer u Jagodini gde će prizvoditi šrafovsku robu, rekao je Dragan Marković Palma.

Marković je dodao da će do kraja godine i austrijski Šibel, koji prozvodi elektromore započeti proizvodnju u Jagodini.

– Kada se postavlja krov onda se nešto lepo dešava. I trebao sam zbog onih koji me napadaju da danas ovde dovedem jedan narodni orkestar i da svi zajedno odigramo jedno srpsko kolo, i mi Srbi i naši prijatelji Kinezi, pa neka, što bi naš narod rekao, pocrkaju oni dušmani koji nam zameraju što čuvamo našu tradiciju i srpsko kolo, koje je UNESKO uvrstio kao kulturnu nematerijalnu baštinu – istakao je Marković i najavio za 3. jun polazak delegacije od 600 ljudi u Grčku, od toga 500 lekara i zdravstvenih radnika iz 25 zdravstvenih ustanova od Novog Sada do Leskovca, a za sve to je, kako je rekao, obezbedio donatore i nijedan dinar u te svrhe ne ide niti iz budžeta grada Jagodine niti iz republičkog budžeta.

Marković se zahvalo i ambasadorki Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo na podršci i pomoći, kao i svim odborničkim grupama u Skupštini grada Jagodine što sve odluke od vitalnog interesa za grad donose jednoglasno, odborniku i predsedniku GO SPS u Jagodini Goranu Milosavljeviću, odborniku i predsedniku Gradskog odbora SNS u Jagodini Nikoli Radosavljeviću, odbornku koalicije BUNT – Prava Jagodina Dušanu Markoviću, odborniku GG “Nećemo da ćutimo” Miti Arsiću i odborniku Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije Goranu Jeličiću, koji su takođe prisustvovali današnjem događaju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *