PARAĆIN- Zavičajni muzej u Paraćinu i Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije  objavili su poziv za prijavu na Laboratoriju kreativnog preduzetništva koji je otvoren za sve zainteresovane iz Pomoravlja – Paraćina, Ćuprije, Jagodine, Despotovca i Svilajnca. Učesnici se mogu prijaviti do 27. maja

Za sve izabrane učesnike njih 40ak učešće na laboratoriji je besplatno. Laboratorija se održava od 31. maja i 1. Juna 2021. predavački deo, a radionice od 2. do 7. Juna. Učesnici mogu da izaberu do dve radionice na kojima će usavršavati svoje kreativne veštine – dekupaž, rad sa tekstilom i vunom, redizajn i oslikavanje stakla i dizajn cvetnih aranžmana.

Laboratorija se odvija pod sloganom “Kreativnost inspirisana tradicijom” i posvećena je razvoju preduzetničkih poduhvata, proizvoda, usluga i projekata koji su inspirisani kulturnim nasleđem Pomoravlja.

Više o načinu prijavljivanja moze se videti na strancima Muzeja I Institua, I njihovim FB stranicam ili na https://kreativnaekonomija.com/lab-kreativnog-preduzetnistva-2021/

Program i satnica Laboratorije https://kreativnaekonomija.com/wp-content/uploads/2021/05/Program-2021.pdf

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na mail kreativnaekonomija@gmail.com

Uz podršku Američke Ambasade u Beogradu, ove godine laboratoriju kreativnog preduzetništva moći će da pohađa 40 učesnika. Oni će zajedno sa iskusnim predavačima i uspešnim preduzetnicima iz Srbije sticati nova znanja o kreativnom preduzetništvu, razvoju inovativnih kreativnih proizvoda i usluga, inovacijama koje potiču iz kulturnog nasleđa, ali će biti u prilici i da razmene iskustva sa uspešnim kreativnim preduzetnicima poput modne dizajnerke Ane Ljubinković, Antee Arizanović osnivačice studija za porcelan Rimejk, Marijane Starčević autorke unikatnih saksija Glinka, Mine Miladinović osnivačice dizajn studija “Koko daš” i Maria Milakovića vlasnik boravišnog muzeja Yugodom.

Branislav Stojanovic kaze “Na laboratoriji učesnici će naučiti koji to slojevi kulturnog nasleđa pomoravlja mogu da budu inspirativni za razvoj kreativnog preduzetništva? Kakva je interakcija kreativnog preduzetništva, nematerijalnog kulturnog nasleđa i zanata? Šta je važno za razvoj kvalitetnih kreativnih proizvoda i usluga? Koje je tržište za plasman ovih proizvoda i usluga?  Kako izgleda istraživanje kulturnog nasleđa i njegovih narativa iz perspektive razvoja kreativnog preduzetništva? Ali I da steknu nove veštine i znanja za izradu određenih proizvoda od stakla, vune i tekstila, dekupaža ili da se bave dizajnom cveća.

Interesovanje za Laboratoriju je veliko pa pozivam sve da se sto pre prijave jer je broj mesta ogranicen na 40 polaznika, ali i zbog radionickog dela.

Ovaj projekat je eskperimentalan za Zavičajni muzej, ali već sada se vidi da ima puno potencijala da bude u funkciji revitalizacije I zaštite nematerijalnog I materijalnog kulturnog nasleđa I očekujemo da muzej postane svojevrsni art&craft hub za novu generaciju kreativnih preduzetnika u Pomoravlju”.