Rakočević po objavljivanju rezultata izbora izjavio je da je na Skupštini UNS-a pobedio potisnuti, dobro organizovani i sjajni marginalni deo kolega, da je pobedio dijalog i odsustvo kršenja pravila.

„Izgubila je mogućnost da ne komuniciramo, vodili smo razgovor koji se u proteklih dana u UNS pretvorio u totalitarizam“, rekao je Rakočević novinarima.

Govorio sam da je UNS mrtav zato što je prestao dijalog, prestali smo da podržavamo ljude koji drugačije misle i isključivali ih iz Udruženja i zato što smo bili spremni da osudimo kolege, naveo je on.

Ta marginalna, dobra, nevidljiva novinarska sila koja radi na terenu i koja je na najvećem udaru u unutrašnjosti je odlučila da budem prvi predsednik UNS u istoriji ovog udruženja koji nije iz Beograda, naglasio je Rakočević.

On je rekao da među njima prepoznaje kolege na Kosovu i Metohiji koji 20 godina rade čudesan posao i razvili su demokratski, ljudski potencijal i postali su najbolji deo UNS.

Taj trenutak je progovorio, rekao je on i zahvalio svima koji su bili, dali doprinos i preživeli „onu nenormalnu atmosferu“ u subotu.

„Ne bih unosio nikakav trenutak podele, jer ako mi u UNS ili bilo kom esnafskom udruženju nismo spremni na suštinski dijalog i da prihvatmo drugačije mišljenje, ne treba da se bavimo ovim poslom“, odgovorio je Rakočević na pitanje o današnjem izostanku Radomiroviča sa sednice Skupštine UNS-a.

Izabrani i članovi Nadzornog odbora i Suda časti, Upravni odbor u toku dana

Izborna komisija Udruženja novinara Srbije (UNS) konstatovala je, na osnovu glasanja članova tog udruženja, da su izabrani članovi Nadzornog odbora i Suda časti, a da se glasanje za Upravni odbor UNS ostavlja članovima na odluku, jer su u kutiji bila dva listića više od broja evidentiranih članova koji su glasali.

U petočlani Nadzorni odbor izabrani su Dušanka Vujošević, Dušan Telesković, Brane Krtolica, Života Negovanović i Radojka Nikolić.

U Sud časti UNS izabrani su Jasmina Ilić, Muharem Bazdulj, Milorad Vesić, Vesna Kostić i Ljubinka Milinčić.

U nastavku Skupštine UNS članovi su razmatrali predloge šta raditi sa glasanjem za Upravni odbor UNS, zbog dva listića više.

Izborna komisija je odmah zapečatila kutiju, ne brojeći glasove, a članovi UNS su uglavnom bili za to da se u toku dana ponovi glasanje.

U nastavku sednice, koja je počela u subotu kada se i glasalo za organe UNS, Skupština UNS je odlučila da se glasanje za članove uprave ponovi danas.

U toku dana se očekuje štampanje 599 listića i glasanje za upravu.

Izborna Skupština drugi dan glasanja

Izabrani su i članovi Nadzornog odbora i Suda časti, a glasanje za Upravni odbor UNS ostavlja se članovima na odluku, jer su u kutiji bila dva listića više od broja evidentiranih članova koji su glasali, navela je Izborna komisija.

Na Skupštini je, osim predsednika, biran i Upravni, Nadzorni odbor i Sud časti UNS.

Ove godine prijavljen je znatno veći broj kandidata za sve organe Uprave, a delegati kojih je registrovano 592, biraju između dva kandidata za predsednika.

Kandidaciona komisija UNS predložila je za kandidata dosadasnjeg predsednika Vladimira Radomirovića, a na Izbornoj skupštini usvojen je predlog da Živojin Rakočević, na osnovu žalbi podnetih Skupštini, bude drugi kandidat.

Rakočević je većinom glasova izabran za predsednika UNS.

On je dobio 263 glasa, dosadašnji predsednik Vladimir Radomirović 241, a pet glasova je bilo nevažećih.

Glasalo je 510 članova od 599 koliko je imalo pravo glasa.

Na saopštavanju rezultata nije bio prisutan Radomirović.