SVILAJNAC-Osma sednica Skupštine opštine Svilajnac, održana danas u Centru za kulturu, sadržala je 18 tačaka dnevnog reda, a prisustvovalo joj je 39 odbornika. Potvrđeni su mandati za dva nova odbornika, a to su Đurđija Brzanović ispred GG “Predrag Milanović-Svilajnac čuva budućnost” i Aleksandar Tokić ispred Srpske napredne stranke. Odbornici Ivana Ojdanić, Snežana Pešić, Igor Damnjanović i Zorica Milošević istupili su iz odborničke grupe “Aleksandar Vučić za našu decu” i formirali novu odborničku grupu “Nova snaga Svilajnac”. Usvojeni su Izveštaji o poslovanju JP STC – Prirodnjački centar Svilajnac i Komunalnog javnog preduzeća “Morava” Svilajnac za 2020. godinu, na koje su odbornici Srpske napredne stranke imali primedbi. Usvojeno je Rešenje o imenovanju direktora Centra za kulturu Svilajnac, a to je Jelena Dimitrijević, kao i Rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora KJP “Morava” Svilajnac, kojim je na tu funkciju imenovan Goran Bojić.

Jednoglasno je, svih 39 odbornika, glasalo za usvajanje Odluke o uslovima i načinu subvencionisanja kupovine bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta i za ovu namenu opredeljeno je 500.000 dinara iz budžeta opštine Svilajnac, kroz Program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Subvencionisaće se kupovina domaće bicikle sa 5.000 dinara po bicikli.

Doneta je i Odluka o uslovima i načinu ostvarivanja subvencija za privredne subjekte sa teritorije opštine Svilajnac, kao mera za ublažavanje negativnih posledica prouzrokovanih epidemijom COVID-a 19. Ova Odluka odnosi se na značajan broj malih preduzeća, trgovina i uslužnih delatnosti koja nisu radila ili im je bio ograničen rad po osnovu akata donetih od strane nadležnih republičkih organa i Štaba za vanredne situacije opštine Svilajnac. Osnovni cilj ove Odluke je očuvanje zaposlenosti, delatnosti, doprinos likvidnosti ovih preduzeća i doprinos za njihov postepeni oporavak. Za ovu meru opredeljeno je 6 miliona dinara.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović je u završnom obraćanju odbornicima i javnosti predstavio najveće projekte koji su završeni ili planirani za naredni period:

“U periodu između dve sednice završena je zgrada Policijske stanice Svilajnac i preseljenje, a u toku su radovi na rekonstrukciji blizu 500m² prostorija u zgradi opštine Svilajnac. Intenzivirani su infrastrukturni radovi, kako u gradu, tako i u selima. Postojeći investitori proširuju svoje proizvodne kapacitete, a opštinu Svilajanc čeka u narednom periodu najveći infrastrukturni projekat – izgradnja kanalizacione mreže dužine 125 km sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda, za šta su sredstva obezbeđena od Vlade Republike Srbije u iznosu oko 50 miliona evra. Očekuju se tenderi za rekonstrukciju puta Svilajanc-Medveđa i za navodnjavanje Resavske celine.“

Na sednici su usvojene i Odluka o završnom računu opštine Svilajnac, kao i Odluka o dodeli društvenih priznanja.