JAGODINA-Nemačka kompanija “Fišer automotiv sistem”, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, otvorila je u Jagodini fabriku u kojoj će se proizvoditi auto-delovi i dodatna oprema za automobile visoke klase.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić presekao je vrpcu zajedno sa predstavnicima Kompanije, čime je fabrika zvanično počela sa radom.
Predsednik je istakao da je veoma srećan što su uspeli da dovedu takvog investitora u Srbiju i zahvalio vlasniku nemačke kompanije Klausu Fišeru i svima koji su u tome učestvovali, kao i predsedniku Skupštine Jagodine Draganu Markoviću.
Vučić je na otvaranju fabrike nemačke fabrike u Jagodini, rekao da je to velika stvar za taj grad, ali da je još lepša vest što je isti investitor najavio da bi u Jagodini trebalo da otvori još jednu fabriku.
“Fišer je rekao da će u narednom periodu gledati da novu fabriku, fabriku tiplova smesti ne samo u Srbiju, već upravo u Jagodinu. To je velika vest za Jagodinu, Pomoravski okrug i celu Srbiju”, rekao je Vučić.
On je dodao da je će u tom pogledu investitor imati podršku države.
Takođe, Vučić je dodao da je budućnost u porodičnim kompanijama.
Poručio je da država želi da svim građanima obezbedi posao, ako žele da rade.
Predsednik je kazao da su nemačke kompanije kada su došle u Srbiju zapošljavanje oko 17.000 radnika, dok sada zapošljavaju oko 70.000 ljudi u Srbiji, što takođe govori koliki je uspeh Srbija postigla.
Dodao je da su to sve preduzeća sa izvozom od 100 odsto i da će “Fišer” izvoziti za najbolje brendove kao što su BMV, Mercedes, Audi…
Vučić je zatim obišao pogon i razgovarao sa radnicima kojima je poželeo srećan rad, i tom prilikom je saznao da oni nisu samo iz Jagodine, već i iz Paraćina, Ćuprije, Despotovca, Kragujevca i drugih mesta.
Predstavnici kompanije su upoznali Vučića sa proizvodnim procesom koji je potpuno automatizovan.
Investicija “Fišera” vredna je oko 40 miliona evra, a u proizvodnoj hali površine 8.000 kvadratnih metara radiće 350 zaposlenih.
Fišer” je proizvodnju u Jagodini počeo krajem prošle godine u iznajmljenoj hali preduzeća “Visokogradnja inženjering” gde je zapošljavao sto radnika.
Ta kompanija svoje fabrike ima još u Nemačkoj, SAD, Kini i Češkoj, gde zapošljava oko 5.200 radnika.
“Fišer” izvozi u 120 zemalja, a njegov proizvodni program namenjen je proizvođačima automobila Mercedesa, BMV-a i Folksvagena.
Prošle godine je grupacija “Fišer” ostvarila promet od 872 miliona evra.
To je četvrta strana fabrika u industrijskoj zoni u Jagodini – prethodno su tu proizvodne pogone izgradile tri kompanije iz Italije.