SVILAJNAC-Opština Svilajnac i Grad Jagodina potpisali su u Kraljevu Ugovor o sufinansiranju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Ukupan iznos obezbeđenih sredstava je 10 miliona dinara, odnosno po 5 miliona dinara, po 2,5 miliona dinara obezbeđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a po 2,5 miliona dinara su sredstva iz budžeta Grada Jagodina i opštine Svilajnac. To je polovina sredstava za finansiranje projekta, dok preostalih 50% obezbeđuju građani.

Ovim sredstvima finansiraće se ugradnja i nabavka materijala za termičku izolaciju, zamena stolarije i nabavka i instalacija kotlova na prirodni gas ili biomasu za domaćinstva.

Grad Jagodina i opština Svilajnac su među 67 lokalnih samouprava u Srbiji, a jedine u Pomoravskom okrugu, koje su ispunile sve uslove i kriterijume na Konkursu Ministarstva rudarstva i energetike i dobile sredstva.

„Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani“, istakla je ministarka Zorana Mihajlović.