SVILAJNAC-Svečana akademija povodom obeležavanja Dana opštine Svilajnac održana je sinoć u svilajnačkom Centru za kulturu, u prisustvu gostiju, saradnika i partnera iz zemlje i inostranstva.

Specijalni gosti bili su učenici osnovnih i srednjih škola koji su đaci generacije, koje je opština nagradila sa po 50.000 dinara i osvajači nekog od prva tri mesta na republičkim takmičenjima, a kojima su uručene nagrade od po 20.000 dinara. Đaci generacije su: Pavle Mitrović iz OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Svilajnac, Katarina Jovanović iz OŠ “Branko Radičević” Sedlare, Tamara Negovanović iz OŠ “Vožd Karađorđe” Kušiljevo, Andriana Tomić iz OŠ “Stevan Sinđelić” Vojska, Mia Šolak iz Srednje škole “Svilajnac” i Iva Milojević iz Poljoprivredno-veterinarske škole sa Domom učenika “Svilajnac”. Osnovci osvajači priznanja na republičkim takmičenjima su Jovan Zarkov, Kristijan Filipović, Anika Milošević, Katarina Jovanović i Anastasija Nikolić, a srednjoškolci su Luka Mitrović, Aleksa Alimpijević i Mia Šolak.

Nakon obraćanja predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, koji je najavio najvažnije poslove, projekte i planove opštine Svilajnac za narednu godinu, dodeljena su i društvena priznanja zaslužnim građanima i partnerima opštine.

Priznanja su dobili Miodrag Radosavljević iz Svilajnca, nastavnik u penziji, Bojan Cenić, poljoprivrednik iz Dublja, dr Vekoslav Zajić, sprecijalista urgentne medicine i kompanija “Alfa Technics” iz Svilajnca. Prisutnima se obratio i NJ.E. ambassador Francuske Žan Luj Falkoni, koji je istakao čvrste veze između Svilajnca i Francuske i najavio da će u budućnosti raditi na ojačavanju tih veza u raznim oblastima. Opština Svilajnac proslavlja svoj dan 29. juna jer je na ovaj dan Ukazom kneza Mihaila Obrenovića 1866. godine Svilajnac zvanično proglašen varošicom.