Hilandarska penzija srpskim majkama sa Kosova i Metohije

 

Beograd-Iguman Hilandara arhimandrit Metodije uručio je novčanu pomoć Petri Kostić (80) i Slobodanki Kostić (83) iz Suve Reke sa Kosova i Metohije, koju će doživotno, jednom godišnje primati od Svetog manastira Hilandara.

Na prijemu u Zadužbini Hilandara u Beogradu, iguman Metodije je saslušao potresne životne ispovesti dve majke, sada starice, o stradanju koje je zadesilo njihove porodice. One su jedini živi svedoci zločina koje su počinili pripadnici OVK, kada su Petri Kostić ubijena dva sina, ukupno četrnaest članova porodice, dok su Slobodanki Krstić ubijena dva sina i sestrić u jednom danu. Sada žive kao raseljena lica u Srbiji, bez svojih najmilijih i bez mogućnosti da se vrate svojim domovima.

Hilandarski iguman je dajući im blagoslov, ikone Trojeručice i maslinovo ulje iz Hilandara, poručio da se celo bratstvo srpskog manastira Hilandara moli za njih i za duše upokojenih članova njihovih porodica. Uručivanje finansijske pomoći i susret sa hilandarskim igumanom je kruna dosadašnje brige Hilandara o stradalima sa Kosova i Metohije, koje su, naročito tokom velikih praznika Vaskrsa i Božića, posećivali manastirski predstavnici.

Prijemu kod hilandarskog igumana Metodija prisustvovao je i Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, čiji su članovi Petra Krstić i Slobodanka Kostić. Akciju pomoći srpskim majkama je organizovao koordinator za dobrotvorni rad Manastira Hilandara, Miloš Stojković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *