Patrijarh Porfirije u Končarevu: ,,Dabogda da se uvek okupljamo oko hramova božijih, u hramovima, da nam sve iz toga izvire, onda ćemo biti međusobno braća”

 

JAGODINA-Patrijarh SPC Porfirije povodom praznika Svetog Jovana Preteče služio je danas svetu arhijerejsku Liturgiju u hramu Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana i sveštenstva Šumadijske eparhije. Liturgiji su prisustvovali predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma sa porodicom i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i njihovi  saradnici, te poslanici  i funkcioneri SPS, SNS i JS. Litirgiji su prisustvovali  savetnik ruskog ambasadora u Beogradu Vladlen Zelenin, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i veliki boj vernika iz Jagodine, okolnih sela i centralne Srbije. Prema nezvaničnim podacima Liturgiji u crkvenoj porti prisustvovalo je preko 5.000 vernika iz tog dela Srbije

-Ja se radujem neizmerno što sam danas na praznik Svetog Jovana Krstitelja zajedno sa vama u hramu pored hrama, da se zajedno molimo Bogu i da jedni druge sretnemo, da vidimo poglede, da vidimo lica jedni drugima i da razumemo šta je to što je najdublja potreba svakog od nas pojedinačno i svih nas zajedno, čitavog našeg naroda, ali i čitavog sveta, a to je vera. Danas kada govorimo o veri, bez obzira na to što možda ponekad logički parametri i spoljašne činjenice ukazuju na to da ne bismo trebali da imamo poverenja u Boga, a onda da ne bismo trebali da imamo poverenje i veru jedni u druge, vera je temelj života. Ne postoji to što Gospod ne može učiniti, učinio je i to da je postao jedan od nas i da je postradao za nas i u naše ime i da je pobedio našeg najvećeg neprijatelja, a to je smrt. Ako gledamo očima vere moramo istaći da je vera temelj, da je vera osnov našeg života. Uostalom, bez vere nije moguće napraviti nijedan korak u svome životu. Čovek bez vere ne može biti čovekom. Bez vere u komšiju i bez međuosbnog poverenja ne može biti skladnog i normalnog života. Mi svi težimo ka savršenstvu, a to je zajednica sa Bogom. Nije Bog taj koji kažnjava, jer ako ne živimo u skladu sa jevanđeljem Božijim, onda ne živimo u skladu sa zdravljem. Bog je uvek sa nama, bez obzira da li ga vidimo ili da li ga osećamo.“, poručio je Njegova svetost Patrijarh srpski Porfirije obraćajući se vernicima ispred Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu. „Hvala vam na ljubavi, hvala Jagodini, hvala Šumadiji, hvala Moravskom kraju što ste me ovako dočekali, u nadi da ćemo se i ubuduće okupljati u hramovima i oko hramova“, istakao je patrijarh SPC Porfirije.

Patrijarh se zahvalio na dočeku vernicima i sveštenstvu Eparhije šumadijske i anrodu moravskog kraja, te ih  pozvao da oslušnu svoje srce i dušu, da se sretnu i vide jedni drugima lica i da se okrenu podvigu i pokajanju.

-Da vas bog blagoslovi i dabogda da se uvek okupljamo oko hramova božijih, u hramovima, da nam sve iz toga izvire, onda ćemo biti međusobno braća. Vraćaćemo se  poslušavši reč Svetoga Jovana, kroz pokajanje bogu i sebi, a onda i jedni drugima biti spremini da praštamo, da svako svakome da mesto u svome srcu. Živeli i neka sve gospod blagoslovi, kazao u besedi patrijarh SPC Porfirije.

DAČIĆ : DA SE BORIMO DA NAŠE VREDNOSTI REALIZUJEMO U PRAKSI

„Ovaj dan je sam po sebi veoma važan, jer je postao deo tradicije ovog kraja i čitavog regiona. A danas je on poseban dolaskom srpskog patrijarha Porfirija i to je najbolji pokazatelj koliko se vrednuje i to neko opredeljenje vlasti u ovom kraju i samog Dragana Markovića Palme, koji je sa svojom porodicom sagradio ovaj hram posvećen Svetom Jovanu Krstitelju. Najvažnije od svega je to da svi zajedno, sa vrednostima koje imamo, budemo na Hristovom putu, odnosno da se borimo da te vrednosti realizujemo u praksi“, izjavio je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je prisustvovao liturgiji u Končarevu.

PALMA : NEMA EVROPSKOG PUTA BEZ HRISTOVOG PUTA

Dragan Marković Palma sa porodicom obratio se okupljenim vernicima rečima da je pravoslavlje duboko u korenima srpskog naroda i neraskidivo povezano. Zahvalio se patrijarhu Porfiriju što se odazvao pozivu da služi Liturgiju u Končarevu, zatim vladiki šumdijskom Jovanu i Ivici Dačiću, kao sim vernicima.

„Danas je velki dan za Jagodinu i veliki dan za Končarevo. Ja želim da se zahvalim Njegovoj svetosti Patrijarhu Porfiriju što je odvojio vreme da dođe u naše selo, gde poslednje 23 godine seosku krsnu slavu Svetog Jovana Krstitelja obeležavamo sportsko – kulturnom manifestacijom na stadionu u Končarevu, gde smo do sada ugostili 22 kik boks reprezentacije iz celog sveta od Rusije do Sjedinjenih Američkih Država. Ove godine zbog pandemije sportske manifestacije neće biti, ali mi smo posebno počastvovani što je danas, na dan Svetog Jovana Krstitelja, u hram posvećen ovom svecu došao srpski patrijarh. Mi smo na Hristovom putu, ali smo i na evropskom putu. Za nas nema evropskog puta bez hristovog puta i mi sa Hristovog puta nikada nećemo skrenuti. Ja želim da posebno pohvalim predsednika Srbije Aleksandra Vučića zato što se poslednjih 10 godina mnogo ulagalo u crkvu i crkvene objekte. Ako stvorimo uslove da naši vernici imaju gde da odlaze, onda to više nije samo tradicija ili da slavimo slavu zato što je naš deda slavio, već da verujemo u to što radimo, da duhovno osećamo slave koje slavimo i sve srpske pravoslavne praznike. Crkva u mom životu i životu moje porodice i najvećeg dela građana Srbije je u duši. Mi crkvu moramo da slušamo i ne samo da slušamo, nego da radimo zajedno sa crkvom. Ovaj hram je sagradila moja porodica i preduzeće u vlasništvu moje porodice koje radi 40 godina. Kada napravite fabriku, tu može da tehnologija zastari i da se fabrika ugasi, ali crkva je večna. Grad Jagodina i cela Srbija imaju odličan ekonomski napredak. Tamo gde se prave škole, vrtići, fabrike, gde se razvija turizam, taj grad i ta država imaju dobru budućnost, a crkva uvek podržava ono što je dobro za građane i državu. Ja i moja porodica smo izuzetno počastvovani što smo danas sekli slavski kolač sa našim patrijarhom i to je posebna čast za moje unuke, moje sinove, snaje, suprugu i majku. Mi poštujemo sve vere, ali ono što je naše mi to moramo da sačuvamo. Srpsku veru, srpsku nošnju, srpsko kolo, to niko nikada ne može da nam oduzme. I nikada nećemo priznati takozvano nezavisno Kosovo iako je veliki pritisak dela međunarodne zajednice“, rekao je Dragan Marković Palma. Nakon liturgije, Patrijarh Porfirije je u pratnji Episkopa šumadijskog Jovana i Dragana Markovića Palme i njegove porodice obišao unutrašnjost crkve u Končarevu.

 

Današnji praznik rođenja Svetog Jovana Preteče je i seoska slava u Končarevu. Ranijih godina praznik je obeležavan brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama, između ostalog i tradicionalnim kik-boks turnirom, ali su ove godine zbog pandemije sva sportska dešavanja otkazana.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *