Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović izjavila je danas da zločini nad Srbima Podrinja imaju sve elemente genocida.

Filipovićeva je istakla da su Srbi u Podrinju masovno ubijani i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu, a i u odbrambeno-otadžbinskom.

Ona je podsjetila na stradanje porodice Ljubomira Mlađenovića iz Ježestice u opštini Bratunac kojem su u Drugom svjetskom ratu ubili oca, majku, četvorogodišnju kćer, a trudnoj supruzi rasporili stomak i izvadili mušku bebu.

– Ljubomirovog brata Petra su zaklali zajedno sa suprugom i četiri kćeri koje su imale 20, 17, 15 i 13 godina – navela je Filipovićeva u obraćanju na obilježavanju 29 godina od zločina nad srpskim narodom iz srednjeg Podrinja koji su od aprila 1992. do polovine januara 1993. godine počinile muslimanske snage.

Ona je rekla da je Ljubomir odveden u logor, te da se u Ježesticu vratio nakon rata, ponovo oženio i sa suprugom Savkom izrodio tri sina i dvije kćeri.

Filipovićeva je navela da je Ljubomir na Petrovdan 1992. godine teško ranjen dok je obavljao radove na njivi, odakle je prebačen u Beograd na liječenje.

– Muslimani iz Srebrenice 8. avgusta iste godine upali su u Ježesticu i na kućnom pragu mu zaklali suprugu Savku, sinu Draganu sjekirom rasjecaju glavu, a sinu Anđelku odsijecaju glavu – rekla je Filipovićeva.

Ona je dodala da su muslimani Anđelkovu glavu kao trofej odnijeli Naseru Oriću u Srebrenicu.

– Anđelkova glava je poslužila kao lopta za fudbal na igralištu u Srebrenici, a Ljubomir je od tuge, nedugo nakon toga, preminuo u Beogradu – ispričala je Filipovićeva, podsjećajući na strašne zločine koje su muslimani činili na području Podrinja.

Ona je naglasila da se sve ovo dešavalo Srbima u Podrinju, a pripisivalo im se da su izvršili agresiju i genocid.

Filipovićeva napominje da se u svijet plasirala jednostrana priča, samo o stradanju Bošnjaka u julu 1995. godine.

– Niko nije htio da čuje istinu da su na ovim prostorima i Srbi ubijani i da je prva žrtva na ovim prostorima bio Ljubo Stjepanović, koji je ubijen 20. aprila 1992. godine u zasjedi u Potočarima – rekla je ona.

Filipovićeva je istakla da su Srbi ubijani na velike praznike, na Božić, na srpsku Novu godinu, na Vidovdan, Đurđevdan, Petrovdan, Nikoljdan.