GENOCID nad Srbima u Podrinju bez kazne – sjećanje na žrtve (FOTO)

BRATUNAC-U Bratuncu je danas održana Centralna komemoracija za 3.267 Srba, ubijenih tokom proteklog rata u Srebrenici i okolini, prenosi RTRS.

28.divizija tzv. Armije BiH, u prvim ratnim godinama, gotovo svakodnevno je upadala u srpska sela u okolini ovog grada. Ubijali si civile, starce, žene i djecu, a kuće palili.

U znak sjećanja na stradale, na gradskom groblju kod Spomen krsta služen je parastos i položeni vijenci.

Porodice, prijatelji prisjetili su se ubijenih Srba Srebrenice, Bratunca i okoline. Ubijenih se prisjetio i Brano Vučetić kome su muslimanske formacije pobile kompletnu porodicu.

– Meni su pobili čitavu porodicu samo zato što su bili Srbi i tako se zvali. Mene su sa devet godina odveli u logor i dan-danas osjećam posljedice – priča Vučetić.

Slavki Matić zločinci su ubili dvije kćeri i muža. Nisu imali milosti ni prema ženama, priča Slavka. Taj dan muslimani iz Srebrenice ubili su 68 mještana Bjelovca.

– Čula sam ono njihovo “alahu ekber”….one su bile ispred kuće, ubijene su na pragu – prisjeća se Slavka dana koji joj je trajno obilježio život.

Ono što su muslimani iz Srebrenice učinili srpskom narodu u Podrinju zove se genocid koji je započet u Drugom svjetskom ratu, a nastavljen u Odbrambeno-otadžbinskom, istakli su iz organicije porodica poginulih.

Predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović rekla je da zločini nad Srbima Podrinja imaju sve elemente genocida.

Za brojne masovne zločine nad Srbima, koje su muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića počinile od 1992. do 1995. godine, još niko nije odgovarao.

Načelnik opštine Bratunac Srđan Ranikić kaže da se srpske žrtve na sve načine pokušavaju minimizirati i da to ne smijemo da dozvolimo.

Protjerano je i etnički očišćeno gotovo pedeset sela, pa i samo gradsko jezgro Srebrenice, a ljudi su ubijani samo zato što su nosili srpska imena.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković da je stradanje srpskog naroda u Podrinju u minulom ratu ostalo nekažnjeno, dok se Srbima sudi i za komandnu odgovornost.

Govoreći o pravdi za srpske žrtve, Višković je rekao da tu sudovi i pravda možda imaju neke druge aršine, te da će današnji skup zločince podsjetiti na njihova nadjela.

– Gdje su danas ovdje sa nama oni koji nam tako širokogrudo nude pomirenje, da zaboravimo i praštamo? Nemam ništa protiv toga, ni kao čovjek, ni kao borac, što će oni sutra biti u Potočarima, na to imaju pravo, ali gdje vam je obraz da ne dođete danas u Bratunac i poklonite se srpskim žrtvama – naglasio je Višković.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da skoro cijeli svijet hoće da ponizi i zaboravi srpske žrtve, ali da je svijest srpskog naroda o stradanju jača od zaborava

Na gradskom groblju služen je parastos za sve stradale, a vijence na Spomen krst su položili predstavnici republičkih institucija, Vlade Republike Srpske  ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, gosti iz Crne Gore, organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i brojne druge delegacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *