U srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni u toku je obilježavanje 29 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika u koje su na Petrovdan 1992. godine ubile muslimanske snage.

U toku je parastos kod spomenika i kosturnice na Zalazju za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtve ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojičindana 1943. godine.

Parastosu prisustvuju ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Služena je liturgija u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici.

Članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i delegacije posjetila su mjesta stradanja i položila cvijeće kod spomen-obilježja na groblju u Bratuncu i stratištima u Biljači i Sasama.

Cveće na spomen-obeležje položili su ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i izaslanik predsednika Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, načelnici opština Bratunac i Srebrenica Srđan Rankić i Mladen Grujičić. O zločinima počinjenim nad Srbima i stradanju srpskog naroda u 20. veku i poslednjem ratu govorili su Lukač, Vulin i Grujičić.

Oni su podsetili na brojna masovna srpska stradanja u ovom kraju i širom BiH u svim ratovima za koja niko nije odgovarao, kao i na nepravdu koju Srbima nanose Haški i Sud BiH, te na licemeran odnos predstavnika međunarodne zajednice koji različito tretiraju žrtve ignorišući srpske u odnosu na žrtve drugih naroda. Pozvali su na jedinstvo i slogu i čuvanje istine o srpskom stradanju, kao i njegovanje sećanja i prenošenju istine o tim stradanjima na mlađa pokolenja da im se sudbina ne bi ponovila.

– Srebrenica je potpuno zapostavljena kada je reč o srpskim žrtvama. Niko nije osuđen za zločine nad srebreničkim Srbima u Haškom tribunalu i to je razlog zašto ne verujemo u rad međunarodnog, ali i Suda BiH koji pravdu dele selektivno, poručio je Grujičić.

Milorad Stanojević je pre 29 godina ranjen na Zalazju, a poginuo mu je brat Božo i ranjen otac.

– Po istom scenariju radili su i 1943. i 1992. godine ubijajući sve što su stigli Naser Orić i njegovi sledbenici. Zarobljene su gvozdenim vilama boli u Srebrenici. Hag i Sud BiH štite muslimanske zločince i sudstvo Srbije treba da preuzme te predmete, poručio je Stanojević kome je u prošlom ratu poginuo i drugi brat Radislav.

Staka Cvjetinović je takođe ogorčena na rad haškog i pravosuđa BiH.  -Muž Ivan nestao je ovde na Zalazju pre 29 godina i nađen i sahranjen nakon 20 godina. Za njega i ostale koji su živi zarobljeni pa ubijeni u Srebrenici još niko nije odgovarao, iako postoje svjedočenja i očevici su davali izjave, ali oni koji odlučuju to omalovažavaju, navela je Cvjetinovićeva.

Ona je istakao da nema pravde za Srbe i da mladima treba prenositi šta se dešavalo, da znaju da im se to ne ponovi.

Pre parastosa, članovi porodica poginulih, saborci, boračke i opštinske delegacije Srebrenice i Bratunca položili su cveće na groblju u Bratuncu, gde je sahranjen najveći broj ubijenih, te na srpskim stratištima u Biljači i Sasama. Članovi porodica i predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice ponovo su danas izrazili nezadovoljstvo zbog rada Tužilaštva i Suda BiH.

Služenjem parastosa na Zalazju završen je 25. memorijalni program “Petrovdanski dani” koji je, povodom 29 godina od stradanja srebreničkih Srba, organizovao srebrenički Odbor za obeležavanje srpskog stradanja.

Tog tragičnog Petrovdana jake muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom ratnog komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića nastavile su sistematsko i plansko etničko čišćenje Srba u srebreničkoj opštini započeto u aprilu te godine. Upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle. Osim 69 poginulih na Petrovdan 1992. godine, nestalo je i zarobljeno još 22 Srba od kojih se 10 još vode kao nestali, a veliki broj je ranjen. Nakon mučenja i zlostavljanja u srebreničkim logorima svi su ubijeni, a posmrtne ostatke njih 10 slučajno je pronašao tim za traženje nestalih iz Tuzle 10. juna 2011. godine u Zalazju, prilikom traženja muslimanskih žrtava.  Nakon više od godinu dana, ti posmrtni ostaci su identifikovani i sahranjeni 2012. godine na Petrovdan, dva su pronađena i sahranjena ranije, a za još 10 Srba nestalih tog dana i dalje se traga.