U Srbiji je danas izmereno 40° stepeni, a meteorolozi najavljuju pakleni avgust.

Poslepodne  većem delu Srbije temperature se kreću od 35 do 40° celzijusa. Temperature su više za oko osam stepeni od prosečnih za ovaj najtopliji deo godine.

U četvrtak na severu i zapadu Srbije očekuje se osveženje za tri, četiri stepena, ali i dalje uz veoma toplo vreme, dok će na jugu i istoku srbije i dalje biti vrelo i bez pada temperature. Maksimalna temperatura tokom dana biće od 33°c na severozapadu do 39°c na istoku i jugoistoku Srbije. U petak i subotu i dalje sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature od 34 do 38°c. U nedelju sunčano i vrelo, uz maksimalne temperature od 36°c na severu i zapadu do 42°c na istoku i jugoistoku Srbije.

Oslabljeni hladni front od nedelje uveče zahvatiće Vojvodinu I u ponedeljak će preći i preko ostalih predela Srbije, ali će do juga i jugoistoka stići tek posle podne, pa će maksimalna temperatura u tim predelima pre prodora hladnog fronta biti do 39-40°c, na severu i zapadu srbije znatno prijatnije, do 31-32°c.

Nakon kratkotrajnog osveženja početkom sledeće sedmice i pada temperatura za pet do sedam stepeni, sledi novi priliv vrele vazdušne mase sa jugozapada i tako bi se zadržalo prema trenutnim prognozama bar do kraja prve dekade avgusta, nakon čega bi sa severozapada usledilo osveženje sa padavinama, najavljuje vremenska prognoza.

Iako se oko 2-3. avgusta očekuje manje osveženje, značajnijih padavina na području Srbije neće biti narednih 10 dana, osim u vidu da ponegde bude kraćih lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Tokom toplotnog talasa sa veoma visokim temperaturama, u periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu duže od 10-15 minuta bez adekvatne zaštite, jer su vrednosti uv zračenja veoma visoke. u najtoplijem delu dana aktivnosti na otvorenom treba smanjiti na minimum, jer su temperature veoma visoke.

Oprez je neophodan i u saobraćaju i da se na put ne kreće u najtoplijem delu dana, a redovno treba praviti i kraće pauze. Razlika u temperaturi između klimatizovanih prostora i spoljne sredine ne treba biti drastična. ulazak u vodene površine treba biti lagan, jer razlika između temperature vazduha i vode, ali i tela može biti ogromna.

Inače, zbog veoma visokih temperatura i suvog vremena, postoji u celoj srbiji postoji opasnost od izbijanja i širenja šumskih požara i požara na otvorenim površinama, zbog čega je neophodan ogroman oprez i da se ne pali vatra u šumskim kompleksima i na otvorenim površinama.