ZDRAVSTVENI SISTEM U POMORAVLJU PRED PUCANJEM – U BOLNICAMA SVE MANJE MESTA ZA OBOLELE OD KOVIDA-19

JAGODINA- Broj pacijenata obolelih od kovida-19 u bolnicama u Jagodni i Ćupriji u stalnom je porastu i premašio 200, u pomoravskim zdravstvenim ustanovama hospitalizovano je preko 300 pacijanta, što se nije dešavalo ni u decembru prošle godine, kada su beležene rekordne brojke.  Broj pozitivnih je 40 odsto.

U Jagodini padaju decembarski korona rekordi, tokom jučerašnjeg dana u Kovid ambulanti obavljeno je 560 pregleda, testirano 326 pacijenata, 109 pozitivno, u bolnici je 111 hospitalizovanih, 12 je na respiratoru. U dva dana preminulo 12 pacijenata obolelih od korone. Odeljena u kovidu su interno, neurologija i deo hirurgije.

U Ćupriji je hospitalizovano preko 100 pacijenata, na respiratoru 5. U dva dana 3. preminulih obolelih od korone. U kovid amblanama pregledano je preko 100 građana,   testirano 66, pozitivno 27, juče je hospitalizovano 12. pacijenata.  Pored Infektivnog, u kovidu su odeljenja grudno, endokrinologija i Centar za rehabilitaciju, a nekoliko obolele dece primljeno je u kovid-pedijatriji.

Znatno je bolja je situacija u Paraćinu, gde je hospitalizovano 23 pacijenta, ali visok je procenat pozitivnih oko 40 odsto, od 106 testiranih, 42 su pozitivna. Od 1. do 15. septembra u Kovid ambulanti testirano je 1.240 pacijenata, 396 je bilo pozitivno. Epidemiološka slika je sve lošija, a tome u prilog govore gužve ispred ambulanti gde se obavljaju pregledi i testiranja.

U zdravstvenim ustanovama u Svilajncu, Despotovcu i  Rekovcu hospitalizivano je 70 pacijenata, pozitivno na testiranju je 58.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *