SIGURNA PODRŠKA HILANDARU U SKUPŠTINI SRBIJE

Raspravom o Predlogu zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Svetog manastira Hilandara, poslanici Skupštine Srbije nastavili su u sredu rad. Podršku zakonu dali svi poslanici, a govorili su Bratislav Jugović, muftija Muamer Zukorlić i Života Starčević.

Kada posle rasprave, kako se očekuje, bude usvojen, ovaj zakon će obezbediti kontinuiranu i na zakonu osnovanu podršku i pomoć Srbije očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa Hilandara, kao i pomoć obnovi, rekonstrukciji i očuvanju manastira, uz stalnu, izvesnu i sigurnu finansijsku podršku budžetskih sredstava. Sredstva za realizaciju projekata, kako se navodi u zakonu, mogu se obezbediti i u budžetu autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave, putem donacija kao i iz drugih izvora.

Obrazlažući Zakon u Skupštini Srbije, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković objasnila je da će Srbija sprovoditi programe koji se odnose na očuvanje istorijskih, verskih i kulturnih tradicija manastira, a da će osim toga pomoći i obnovu i rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata manastira Hilandar.

– Obaveza Srbije biće i da preko svojih nadležnih organa učestvuje u organizaciji proslava značajnih datuma iz istorije manastira. Predlog zakona definiše da Vlada obrazuje Komisiju za manastir Hilandar, kao posebno radno telo. Slična komisija postoji i sada sastavljena je od najvećih stručnjaka iz oblasti kulturnog nasleđa – rekla je Gojkovićeva.

Na čelu ove komisije je ministar kulture, sada je to Maja Gojković, dok je ministar Nenad Popović njen zamenik.

– Budžetska sredstva za podršku Hilandaru opredeljivaće se za svaku tekuću godinu zakonom kojim se utvrđuje budžet Srbije – dodala je ministarka.

U Hilandaru se pre 17 godina dogodio katastrofalan požar, koji je zahvatio više od polovine kompleksa manastira. Prema rečima ministarke, Srbija je dosad za njegovu obnovu opredelila 1.767.000.000 dinara, od čega najviše u ovoj, 2021. – 360 miliona dinara, pre svega zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću. On je, podsetimo, Badnje veče ove godine proveo u Hilandaru sa bratstvom manastira.

NEPROCENjIVO

MANASTIR Hilandar je sa celokupnom baštinom Svete Gore upisan u listu svetske kulturne i prirodne baštine Uneska. Izgradio ga je grčki monah Georgije Hilandario, a obnovili su ga rodonačelnici srpske države Stefan Nemanja (monah Simeon) i njegov sin Sava 1198. Godinu kasnije, Stefan Nemanja se upokojio u ovoj svetinji. Hilandar je od osnivanja samoupravna monaška ustanova koja svojim neprekinutim postojanjem predstavlja neprocenjivu vrednost i jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, istorije, obrazovanja i tradicije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *