POSTAVLJENA VOŠTANA FIGURA MILUNKE SAVIĆ SRPSKE HEROINE IZ VELIKOG I BALKANSKIH RATOVA

JAGODINA- U Muzeju voštanih figura u Jagodini postavljena figura heroini Velikog i Balkanskih ratova Milunke Savić (1890-1973). Iz ovih ratova ona izašla kao najodlikovanija žena-vojnik na svetu. Srbija, Francuska, Rusija i Engleska su joj dodelili najveća vojna priznanja, neka i po dva puta. Međutim, život je provela u bedi, radeći kao čistačica, ali punog srca jer je odnegovala 36. dece, 35. je usvojila. Ni tadašnja Srbija, ni potnja nisu imali milosti prema Srpskoj Jovanki Orleanki, kako su je nazivali zapadni mediji. Više je bila cenjena i uvažavana u inostranstvu nego u svojoj zemlji. Valjda je njen greh bio što je bila heroj bez mane i straha, što su je respektovali strani ratni generali i velike vojne sile, a to je za mnoge kraljčiće i maršalčiće bilo nedostižno. U rat je pošla kao redov Milun Savić, a iz rata izašla kao narednik Milunka Savić. Četiri puta je teško ranjavanja, jer je u prvim redovima učestvovala u svim bitkama Srpske vojske. Prilikom previjanja rana lekari su konstatovali da je reč o ženi, a ne o muškarcu Milunu. Preminula je na današnji dan 1973. godine, zaboravljana od javosti i establišmenta, ali srce joj je bilo puno ju je okruživala njena velika porodica. Tek posle 40 godina, 2013. godine, Vlada Srbije donosi odluku da njene zemne ostatke iz porodične grobnice uz sve vojne i državne počasti prebaci u Aleju velikana. Tada počinje i njen novi život u javnosti, odavanje priznaja za sve što je učinila za Srbiju, priča o ženi-vojniku, heroini, majci, večnoj inspiraciji rodoljuba…

Auto figure je Marijana Pekić, a u radu su učestvovali vajari Ljiljana Vojvodić i Snežana Simonović, kao i kostimograf Tatjana Stajić.

Postavljanju figure pristvovao je gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, autor figure Mirjana Pekić i direktorka Muzeja Jelena Marković, kao i direktori javnih preduzeća i ustanova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *