PARASTOS NEVINO STRELJANIM GRAĐANIMA JAGODINE POSLE 17. OKTOBRA 1944. GODINE

JAGODINA- U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Jagodini u petak 22. oktobra u 11 sati biće održan parastos za preko 2.500 nevino stradalih građana Jagodine i centralne Srbije posle 17. oktobra 1944 godine. Parastos će služiti sveštenstvo SPC, a događaj je u organizaciji građana Strelišta i Jagodine. O jagodinskom masakru u novinama Pogledi u junu 1991. godine štampan tekst

-Za vreme četvorogodišnjeg bratoubilačkog rata u Jagodini (1941-1945) su pale 23 žrtve, to ističu i režimski istoričar i SUBNOR, obeležavaju potomci i poštovaoci tadašnjih revolucionara, ali nigde se ne pominje broj nevinih žrtava od oktobra 1944. do juna 1945. Građani Jagodine svedočili su da je samo u novembru i decembru 1944. u stravičnom pokolju nevinih stradalo je 2500 građana iz Jagodine i centralne Srbije. ,,Zločini“ su deset meseci kasnije u junu 1945 godine utvrđivani, dakle prvo ubistvo pa suđenje.

Pronađen je mali deo dokumentacija OZNE o ubijanjima,  koja je pokradena ili očerapuana iz jasnih namera da se prikrije stvarni broj, pokazuje da je na najmostruiozniji način likdirano  preko 100 građana.

Bosanski partizani, 15. Udarna brigada, uspostavljali su revolucionarnu pravdu, izvršavali su na najsvirepiji način odmazdu prema Srbima u Srbiji i svemu što je srpsko, kao i za vreme Prvog svetskog rata u uniformama Austrougrske monarhije. Brutalno su likvidirani ,,neprijatelji“ naroda čestiti građani samo zato što su bili imućni, pravedni, ugledni

Pokolj se zbio na ,,Konjskom groblju“- sadašnja okolina lokacije crkve na Strelištu, Đurđevom brdu i Moravištu kod Ribara. Predhodno su do smrti isleđivani u podrumu Klefiševe vile, sadašnja lokacija starog Juhora.

Glavni posao obavili su prema svedočenjima Jagodinaca ugledni partizani i revolucionari Ljubinka Milosavljević, Dragoslav Đorđević Goša, Momčilo Čupić, književnik Antonije Isaković, Milorad Konstatinović, poznati hrvatski prolećar iz 1971 Jure Sarić – Đuro ropđen u Drvaru (tijekom rata obnašao je u partizanskom pokretu u Srbiji visoke vojne i političke dužnosti-wikipedia), Vitomir Cvetković, general Živorad Kostić koji je dobio ulicu na Strelištu, Voja Gračanin, Tasa Mladenović, Milorad Ponjavić, Karaklajić, Bora Nikolić Šantarovac, stolar Milosav Živanović…..

Ljubinka Milosavljević agent OZNE prvih dana novembra 1944 godine uselila se u kuću Tome Đorđevića, jednog od 1.300 kaplara. Celo ,,pravedno“ revolucionarno rukovodsto  Jagodine se uselilo u kuće bogataša i trgovaca, predhodno su opljačkali nameštaj.

Prvo streljani viđeniji Jagodinsci Spira Ristić, Toma Đorđević – Raušenbah, Cincarin Kosta Mironja, Bošković, Putnikovića – praunuka vojvode Putnika, Maldena Živanovića, Uroša Pažina, Vladu Tasića,  Tomaša Draškovića,  Životu Đurića, Milorad Radosavljević, Krsta Dejanović, Pavla Mišića, Vojislava Miladinovića, Marka Živadinovića, Dobrivoja Miloševića, sveštenika Marka Živkovića…..pišu Pogledi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *