KONAČAN IZVEŠTAJ MEĐUNARODNE KOMISIJE – NEMA GENOCIDA U SREBRENICI

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine izdala je novo saopštenje.

U njemu se navodi da komisija nema nameru da menja podatke u konačnom izvštaju koji je sastavila i da je neosnovano ono što je u vezi sa tim nedavno objavljeno u izraelskoj štampi.

“Predsednik Komisije (Gideon Grajf) nije dao izraelskoj štampi nikakvu zvaničnu izjavu, tako da je ono što je ove sedmice objavljeno u izraelskoj štampi neosnovano”, naveli su iz Komisije.

Kako RTRS prenosi Srnu, iz Komisije je, u vezi sa nedavno objavljenim člankom u izraelskoj štampi, saopšteno da su do podataka došli nakon godinu i po mukotrpnog rada i da su oni jednoglasno prihvaćeni od svih članova.

“Ukoliko ubuduće stignu novi naučni podaci, istorijski i činjenično zasnovani, Komisija će ih ispitati sa svom potrebnom ozbiljnošću”, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o ličnim napadima usmerenim protiv predsednika Komisije, ovo telo navodi da su pojedinci Grajfa nazvali “negatorom genocida”.

“Čak se insinuiralo da bi profesor Grajf lagao o genocidu kao rezultat korupcije. Ovakve neosnovane, brutalne i zlobne optužbe nemaju za cilj samo uništavanje lične reputacije i integriteta Grajfa, već dodatno i njegove borbe protiv antisemitizma i pet decenija njegovog naučnog rada o Holokaustu i dokumentovanja neopisivih patnji žrtava Holokausta”, istakli su iz Komisije.

Komisija smatra da su njen predsednik, kao i svi članovi, bez izuzetka, delovali lojalno prema istini, sa integritetom i pravednošću, bez uticaja bilo kakvih nerelevantnih razmatranja.

“Što se tiče optužbe za poricanje genocida, Komisija nikada nije dovela u pitanje temeljne činjenice o masakrima, niti obim žrtava na svim stranama, jer se ne bi usudila da pokaže nepošovanje prema bilo kojoj žrtvi srebreničke regije”, naveli su iz Komisije.

Iz Komisije su naglasili da se termin “genocid” nikada ne smije obesmisliti i banalizovati, a zbog čega izrazuzavaju zabrinutost i mnogi svetski naučni i stručni autoriteti.

“Upravo tu zabrinutost deli i Komisija, koja snažno naglašava da se pojam genocid nikada ne smije obesmisliti i banalizovati. Komisija čvrsto veruje da vojna akcija u malom dijelu BiH, gđe su starci, žene i deca dovođeni na sigurno, dok su jednim dijelom vojno sposobni muškarci ubijani, ne može porediti sa genocidnim užasima u nemačko-nacistički okupiranoj Evropi ili u Ruandi, gđe su svi muškarci, žene, deca i bebe sistematski nemilosrdno ubijani u organizovanoj kampanji, koja se proširila po celoj zemlji”, saopšteno je iz Komisije.

U Komisiji smatraju da su njihovo istraživanje i izveštaj veliki uspeh u kontekstu suočavanja sa prošlošću svih strana u sukobu.

“Iskrivljivanje istine o činjenicama u našem izveštaju i dalje medijsko prezentovanje jednostranih narativa, sigurno nisu dobronamerni i nisu usmereni ka naučnom utvrđivanju bilo kojih činjenica, uključujući ove o tragičnim stradanjima svih naroda u regiji Srebrenica”, navodi se u saopštenju Komisije.

Izraelski list “Harec” je u tekstu od 19. januara, doveo u pitanje Grajfov stav o zločinu u Srebrenici, pozivajući se na njegovu navodnu izjavu da će narednih nedelja biti objavljeno pojašnjenje izveštaja.

Grajf je, naveo je tada izraelski list, dodao da će novi dokument predstavljati odgovor kritičarima koji su ga označili kao revizionistu.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *