SVILAJNAC-Na Sajmu zapošljavanja u Svilajncu 20 poslodavaca ponudilo je 350 radnih mesta. Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović potpisao ugovor sa predstavnikom Vlade Švajcarske Oliverom Streitnom o programu prekvalifikacije radnika vrednom 20 miliona dinara.

-Krećemo se u dva pravca dualno obrazovanje i prekvalifikacija radnika za nove zahteve poslodavaca. Pre 14 godina građani  koji su dolazili u opštinu tražili su posao, na jučerašnjem prijemu građana ni jedan zahtev nije bio vezan za tu temu. Imamo pozitivnu atmosferu za investiture, pravimo ambijent za nove radnike, ne bežimo od toga da dođu iz susednih opština, da se dosele svoje porodice u Svilajnac, rekao je Milanović.

– Svilajnac je peta lokalna samouprava sa kojom sarađujemo u Srbiji. Do sada smo ostvarili odlične rezultate u primeni programa prekvalifikacije radnika, istakao je Streit.

Opština Svilajnac i projekat „Znanjem do posla“, kao partnerstvo vlada – Švajcarske i Srbije, danas su u okviru Regionalnog sajma zapošljavanja potpisali Sporazum o saradnji, kojim će se omogućiti lakše zapošljavanje mladih. Cilj je da se kroz organizaciju obuka na radnom mestu kod poslodavaca sa područja Svilajnca poveća zaposlenost, a da mladi učenjem kroz rad, steknu neophodna znanja i veštine da brže i lakše nađu posao.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je i otvorio Sajam zapošljavanja, istakao je prilikom potpisivanja sporazuma da je ovo poseban dan za mlade ljude iz ove i okolnih opština:

“Zahvaljujući ovom projektu srpsko-švajcarke vlade, mladi ljudi dobijaju šansu da kroz obuku u lokalnim kompanijama steknu dragocena znanja, veštine i iskustva koja će im olakšati put do posla, omogućiti dokvalifikaciju ili prekvalifikaciju. Očekujem da se kompanije uključe u ovaj projekat, a da mladi ljudi, nakon završene obuke nađu svoja radna mesta baš u Svilajncu. Osim toga, na Sajmu zapošljavanja imamo preko 20 kompanija i firmi koje nude više od 350 slobodnih radnih mesta i to najrazličitijih oblasti i zanimanja, što je dokaz razvijenosti svilajnačke privrede.”

Za sprovođenje ovog projekta na teritoriji Opštine Svilajnac opredeljuju se sredstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara za obuku do 200 mladih kod lokalnih poslodavaca pri čemu nosilac projekta obezbeđuje finansijska sredstva u iznosu od 18.000.000 dinara, a Opština Svilajnac u iznosu od 2.000.000 dinara;