U Bratuncu je danas obeleženo 30 godina od genocida nad golorukim srpskim stanovištvom u srednjem Podrinju i Birču, kome je jedini greh bio što su Srbi. Njih su ubijale komšije iz Srebrenice predvođene Nasreom Orićem pune tri godine i niko nije osuđen zbog tih ubistava.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije, delegacije i predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata položili su danas vence kod Spomen-krsta na groblju u Bratuncu i odali počast stradalim Srbima u srednjem Podrinju i Birču. Za mnogobrojne brojne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju i Birču i za 3.267 srpskih žrtava, uglavnom civilnih, niko nije odgovarao ni nakon 30 godina.

Posle Svete arhijerejsku liturgije koji je služio u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, patrijarh srpski Porfirije sa vladikama i članom Predsedništva BIH Miloradom Dodikom, kao i premijerom Republike Srpske, Radovanom Viškovićem, posetio je gradsko vojničko groblje.

-Prožet sveštenim trepetom i molitvom za sve nevino postradale žrtve u Srednjem Podrinju i Birču, posetio sam Bratunac. Ovo mučeničko mesto je jedan od kamičaka u mozaiku raspeća, stradanja i krsta našeg pravoslavnog srpskog naroda, ali isto tako mesto naše obnove, našeg vaskrsenja, našeg svedočenja da ima smisla biti ikona Božja, rekao je patrijarh Porfirije.

Dodik je u Bratuncu poručio da se na području srednjeg Podrinja i Birča u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu desio zločin nad Srbima ne samo u momentu izvršenja, nego i nakon toga, jer su srpske žrtve neadekvatno tretirane.

– Nijedan sud nije uzeo u obzir činjenicu, pa ni sama istorija da je ovdje stradalo više od 3.500 Srba, djece, žena, istakao je Dodik

Premijer Srpske je naveo da posebno vrijeđa što se danas na pomenu u Bratuncu skoro da ne pojavljuje niko iz međunarodne zajednice da oda počast srpskim žrtvama, a samo za desetak dana skoro na istom mjestu pojaviće se svi.

Pomen se daje svim srpskim žrtvama iz srednjeg Podrinja i Birča u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se povodom 30 godina od velikog stradanja Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.

Foto SPC