JAGODINA- Povodom reagovanja tzv. ekoloških aktivista-geologa-novinara i ko zna šta su još (kada bi oni znali bilo bi dobro), na tekst o geološkim istraživanjima u Rekovcu na portalu Central media u kome nisu ni slovom pomenuti, kao ni u ovom tekstu,  moram da istaknem primetnu ekološku ambivalentnost, koja je svojstvena autorima svačega i ničega ili od svega po malo, a u suštini ništa, ali sa velikom željom da se svima drže predavanja iz svih oblasti, visokoumna, akademska, po svaku cenu, na svakom koraku i spočitavaju sve što im padne na pamet. Opskurni militarni prefiks u nazivu organizacije sugeriše na borbu po svaku cenu,čizmu, gaženje neistomišljenika,što se i ispostavlja iz priloženog, te iz toga i proizilazi taj supermatorski odnos prema temama. Još nešto, odlučite šta ste jer imam dilemu, ekološki aktivisti,geolozi ili ovo najnovije novinari, možda nešto četvrto, peto, šesto? Vremena su čudna, treba se prilagoditi. Problem očigledne ambivalentnosti organizacije i pojedinaca, kasnije ću razraditi. Inspiracija primećujem ne manjka, prepoznajem posledice, mladost ludost što bi se reklo, a i ovi matori ne zaostaju. Iskustvo  me uči, a previše godina imam, da uvek kada moćnici vaše kapitalne kategorije reaguju tako jako, gotovo preteće i emotivno na moje tekstove da sam uspeo da prenesem objektivnu informaciju i novinarski svedočim na pravi način, jer objektivnost nije samo jedna strana u nizu tekstova, koje sam objavio o ovoj temi, a kako ste pogrešno naučeni. Nisam poslušao dobronameran savet  ,,sad si našo da budeš objektivan“?! Bandoglav sam, šta ću, sada ispašatam. Baš sam želeo da se bavim temom i iz drugog ugla.

1.Niste pomenuti ni slovom u tekstu na portalu i društvenim mrežama Central media, tako da ne vidim mesto reakciji. Ali,  kada ste se već sami prepoznali i prozvali da vam odgovorim da se svako češe gde ga svrbi. Tako je i sa vašim pričama i pričicama o posledicama geoloških istraživanja tamo negde, u nekom kraju Srbije, u nekoj njivi, kada se sve sabere ,,moj brat l…. i ja…“. Naravno da razumem i praštam, ali neću da zaboravim, reč je o ,,profitabilnoj” temi, koji bi heroj odoleo da ne zapljune novinara i medij, da bude prvi, a neko će već da prenese taj ,,viteški“ čin i nekim bogatim moćnicima. Možda završim u nekom izveštaju za pravdanje i monitoring. Bar nečemu dobrom po vas da poslužim. Počastvovan sam u svakom slučaju.

2.Činjenice iznete u tekstu na CM su dokumentovane fotografijama i izjavama svedoka, zabeležen je i video materijal (biće emitovan uskoro). Ako tzv. ekološki aktivisti-geolozi-novinari želite mogu da vas lično odvezem, ne bi mi bilo prvi put, do tih njiva da se i lično uverite. Uzmite uzorke, analizirajte, popijte pravu vodu, udišete čist vazduh, odmorite oči, pogledate u Gledić, a ako bude sreće i da vidite idilu – srnu i lane…Lako je proverljivo sve na licu mesta i za potpune laike, možete i vi da svedočite, jer vidim volite da delite tuđa iskustva, pa čisto da i vi imate argumet da možete da  uporedite s kolegama.

  1. Na društevnim mrežema, umesto argumenata, pojedini ekološki propagandisti u stilu Informbiroa koriste razne pogrdne izraze, vređaju, omalovažavaju, prete, manipulišu, pozivaju ,,čopor“ u napad – tzv. BULLYING.

Zato je upućeno upozorenje na društvenoj mreži da će neprikladni komentari biti obrisani, blokirani i prijavljeni, a sada obećavam da ću preduzeti zakonske mere da se zaštitim od vašeg nasilja prema meni na mrežema. Objave su fotografisane, da ne brinete.

  1. Kada napišete SANU, puna su vam usta te skraćenice? Valjda svi treba da popadnemo u nesvest od te kvazikom tvorevine. Moram da kažem da pisanije nije argument bez imena autora teksta, skraćenicu (SANU) devalvirate na taj način da i na tarabi možete da je okačite. Iskustava takođe, tuđa, daleka, neproverljiva… ajmo da dođite u Maleševo i Sibnicu, pola sata vožnje, pa svedočite o srpskoj Provansi. Ne osuđujte časne ljude iz Levča unapred sa nedohvatljive, običnim smrtnicama, akademske visine. Jaki ste na društvenim mrežama, na tastaturi, ajmo da se suočite sa realnošću na terenu. Istina jeste bolna, ali trezni,leči i krepi, širi vidike. Konkretno evo dela pisma Srpskog geološkog društva, odnosno čemu je kampanja tzv. ekologa doprinela neprimerenim komentarima i bullyng-om :

Srpsko geološko društvo najoštrije osuđuje bilo čije i bilo kakve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonom, a naročito ograničavanje prava geolozima na slobodno kretanje i rad, koje garantuje Ustav. Srpsko geološko društvo smatra napade na geologe i otimanje uzoraka i slične aktivnosti povredom zakona na koje bi državne institucije trebalo da reaguju u skladu sa odgovarajućim zakonima. Duboko smo zabrinuti zbog činjenice da pojedini profesori Univerziteta u Beogradu (prof Biljana Stojković-kajem se zbog mog glasa) javno izjavljuju sa osmehom na licu da je u zapadnoj Srbiji uvedeno novo zanimanje “LOVAC NA GEOLOGE” što je apsolutno nedopustivo, nekolegijalno i neetičko ophođenje prema našoj struci, i odražava potpuno nepoznavanje geologije kao nauke- SGD, odnosno geolozi koji su najmeritorniji  u Srbiji za ovu temu.

Da li će te takvim komentarima po društvenim mrežama i nemuštim ragovanjima da doprinesete uvođenju i ,,lovaca na novinare”? Moram da priznam, ako je to istina, da se radujem tom trenutku i željno ga isščekujem. U Jagodini je ubijen Milan Pantić, a garantujem vam da više neće ni jedan novinar da dođe u situaciju ni da mu prete ili javno osuđuju zbog tekstova koje je objavio, a ne daj bože nešto drugo. Opametili smo se. Vi ste valjda neki *,,učeni i knjiški ljudi”, tako kažu, neka nebeska elita sa neba pala Jagodini na dar pa treba da se poplašimo kada ,,zinete” na novinare i obične građane.  Evo sakrili smo se u rupe. Tome u prilog još jedan pasus Srpskog geološkog društva upućen vašim tzv.ekološkim kolegama, možda i vi prepoznate uspešno delovanje svojih komentara i organizovane kampanje po društvenim mrežama i medijima, odnosno bullyng-a:

Srpsko geološko društvo nikoga u ovoj zemlji ne prisiljava da dozvoli ulazak u privatna imanja, ali isto tako smatra da niko ne može da zabrani geolozima kretanje po terenu i obavljanje svojih zadataka za koje su se školovali. Međutim, ono što jeste problematično i nezakonito jeste činjenica da se putem brojnih medija i društvenih mreža, našim geolozima, članovima Srpskog geološkog društva, upućuju otvorene uvrede i pretnje da postanu „lovina“ samo zato što vrše svoj posao, stručni, terenski, baveći se geološkim istraživanjima u skladu sa ovlašćenjima i zakonskom regulativom Republike Srbije. Kao kulminaciju tog procesa, barem u njegovoj dosadašnjoj fazi, mogli smo videti i fizičke napade na geologe na terenu i neovlašćeno zaustavljanje njihovog kretanja po putevima Srbije, potom njihovo zadržavanje i ispitivanje od strane na lokalnom nivou samoorganizovanih grupa građana-SDG, kažu geolozi koji su najstručniji da pričaju na temu geoloških istraživanja.

  1. Na početku sam naveo ekološku ambivalentnost što plastično oslikava vašu dosadašnji (ne)rad, pa da pojasnim, reč je o podeljenost vaših aktivnosti iIi ličnosti oko ekoloških problema, koja je hiruški precizna. Ništa vas ne interesuje od niza višedecenijskih ekoloških problema u recimo Jagodini, koja nisu ni u najavi vaše agende, sem pretpostavljenih ,,đavoljih geoloških istraživanja”. Ekološki problemi koji najdirektnije štete zdravlju ljudi i biodiverzitetu vas ne interesuju tamo gde živite, tu ste odjednom ,,slepi, gluvi i nemi”. Apsurdno je da vas interesuju novinarske objave o ,,geološkim istraživanjima” u rekovačkim selima, celoj Srbiji, čoporativno reagujete negativnim komentarima na te medijske objave. Zar tri smetlišta-deponije u blizini kojih dišete vazduh, pijete vodu, proizvodite hranu, šetate decu ne mogu da privuku delić vaše akademske pažnje ili su geološka istraživanja u Levču ,,profitabilnija” tema. Divlje deponje cvetaju na svakom koraku, reke Belica i Lugomir su kolektori fekalija i industrijskih voda. Meštani sela Lanište su životno ugroženi … gde ste bre samozvanci, dežurni ekološki spasioci, sveti mučenici za spas naših duša, borci za našu bolju i svetliju budućnost. Za čije interese radite, šta preduzimate za ovaj ,,nepismen,bedan i ugrožen” narod, vaše komšije, braću, sestre, prijatelje, sem što ga branite od portala Central media ( i bolji su lomili zube, ali hvala na pažnji) i udarate po inspiraciji.

Živeli,

Urednik Goran Jevremović – da znate koga da tužite

*B.DŽ. Štulić