SVILAJNAC-5.Konjički sabor u Svilajncu okupio je preko 200 ovih plemenitih životinja i dvadesetak dvoprega  iz cele Srbije. Nekoliko hiljada posetilaca uživali su izložbi konja, jahanju, slikanju, vožnji kočijama i takmičenjima u daljinskom jahanju, štrapcijadi i vožnji dvoprega.

-Veliko je zadovoljstvo videti na jednom mestu ovako veliki broj konja. Želim vam da uživate udanašnjoj manifestaciji, rekao je na otvaranju perdsednim SO Svilajanac dr Darko Jevtić

Specijalni gost Konjičkog sabora u Svilajncu bio je svetski prvak u vožnji zaprega Mađar Karolj Hodi, koji je zajedno sa predsednikom Skupštine opštine Svilajnac Darkom Jevtićem i predsednikom Konjičkog kluba “Mara” iz  Svilajnca Vladanom Jovkovićem otvorio ovu manifestaciju.

-Konjarstvo u Svilajncu ima dugu tradiciju, bilo je stagnaciji, ali od kada su se pojavili  odgajivači priča je drugačija. Imamo oko 140 konja u opštini od lipicanera do frizijaca, noniusa i engleskih rasa, rekao je Jovković.

– Manifestacije su dobre da bi razmenili iskustva. Pravimo svi greške, ali zato radimo. Dobri su konji u Srbiji, posebno Svilajncu. Pozivam konjare iz Srbije da dođu kod mene I vide kako radimo u Mađarskoj, istakao je Hodi.

Konjički sabor organizovao je Konjički klub “Mara” Svilajnac uz podršku opštine Svilajnac.