PROFESOR MARKO ĐORĐEVIĆ DOBITNIK NAGRADE „DR MARKO MLADENOVIĆ“ ZA TV PROJEKAT „MOJA DEDOVINA“

Univerzitetski profesor i televizijski producent, dr Marko M. Đorđević, jedan je od ovogodišnjih laureata  nagrade „Dr Marko Mladenović“ za televizijski serijal  „Moja dedovina.“ Ovu nagradu je 2018. ustanovio Medijski forum u Topoli, a dodeljuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije za medijski doprinos borbi protiv depopulacije u Srbiji. Ovogodišnji laureati su i Vladimir Lojanica, dopisnik dnevnog lista „Blic“ iz Užica i Emir Ličina, novinar iz Novog Pazara, a dosadašnji dobitnici nagrade su Milan Popović, televizijski autor i novinar („Zadnja kuća-Srbija“), Branko Stanković, televizijski autor i novinar („Kvadratura kruga“) i Ljubivoje Ršumović, velikan pesništva za decu i majstor TV stvaralaštva.

Profesor Đorđević je ispred produkcijske kuće „Serbika Media“ nagrađen kao autor, scenarista i izvršni producent televizijskog serijala koji beleži veliku gledanost na javnom servisu, a u obrazloženju stručnog žirija koji su činili, prof. dr Zoran Jevtović, Rade Milosavljević, novinar i književnik, i Aleksandar Avramović, novinar, pored ostalog se navodi, da je „Moja dedovina“ nacionalna akcija bliska ovom medijskom forumu, topla i inspirativna, ali u isto vreme gorka i zabrinjavajuća. „Složen i vrlo zahtevan autorski pristup, uz dokumentarno-feljtonističko traganje za korenima, običajima i krajolicima ostaju kao medijski trag o jednom narodu i onima koji obnavljaju ognjišta svojih predaka, ne dozvoljavajući da ih prekrije zaborav. Zato se ova serija dokumentarnih reportaža izdvaja iz mnoštva trgovačko komercijalizovanih formata, kojima je prvi cilj gledanost, a ne zapitanost i buđenje auditorijuma.“

„Moja dedovina“ je televizijski serijal u produkciji Radio televizije Srbija koji je osmislio i proizveo autorski tim produkcijske kuće „Serbika Media.“ Idejni podsticaj za nastanak serijala bila je globalna pandemija korona virusa koja je, pored ostalog, pokazala koliko je važno imati kuću na selu, i uopšte, mesto na koje čovek može da se skloni u današnje doba. Kamere su okrenute prema autentičnim ličnostima, domaćinima koji odlučuju da obnove svoju dedovinu.

Moto serijala je da dedovina i kuće naših predaka, nisu, i ne mogu biti na prodaju, jer su oni naša suština i pokretačka energija – naš svetionik koji nam ukazuje pravi put. Taj put je izvan urbanih sredina i velikih gradova koji su postali nezdrava i nesigurna mesta za život. Dedovina je utočište i sigurna baza u vremenu korone, ali i u ostalim kriznim situacijama, kada svoj puni smisao dobijaju zdravo prirodno okruženje i druženje u krugu porodice, prijatelja i komšija.

Nagrade će biti dodeljene 18. novembra 2022. godine na Četvrtom Medijskom forumu u Topoli, a obuhvataju plaketu i novčani iznos od 40.000 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *