SVILAJNAC-Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović najavio je da će građani u nedelju u svojim mesnim zajednicama izjasniti o samodoprinosu.

-Mesne zajednice su pokrenule inicijativu za uvođenje samodoprinosa, a na njihov predlog SO Svilajnac raspisla je referendum koji će biti sproveden u nedelju. Na građanima je da podrže ili ne ovaj predlog. Prethodno je bili izbori za mesne zajednice. Ovo nije borba za vlast, političke organizacije nisu takmaci, kaže predsednik te opštine.

Ukoliko građani usvoje predloge mesnih zajednica naredne četiri godine lokalna Poreska uprava naplaćivaće samodprinos i prebacivaće ga na račune MZ, koje će da troše novac za ciljeve navedene u zahtevu za referendum. Pošto su poslati pozivi 25.500 građana za refendum o samodoprinosu.

-Novac nije budžetski prihod i neće da ide na račun opštine, će biti uplaćivana na račun MZ koje će morati da vode računa o zakonitom trošenju. Moraće da polože račune za trošenje novca. Ponosan sam na opštinu Svilajnac na demokratičnosti u odlučivanju, ovo je najveći oblik demokratije odlučivanje na referendumu, ističe Milanović.

Prema preciznoj projekciji za kuću do 10 godina od 100 kvadrata plaćaće se  1460 dinara godišnje, ukoliko je stara od 10 do 30 godine 1280 dinara,  preko toga 999 dinara.