Da li znate koja će to država biti prva na svetu bez duvanskog dima?

Ostalo je još samo pet minuta. Poslednja cigareta se užurbano pali kako biste je završili pre nogo što svi nazdrave i uzviknu: „Srećna Nova godina“! Sa starom godinom, polako oko vas, zauvek odlazi i duvanski dim…

Možda će ovakva scena poslednjeg dana 2024. godine, u pet do ponoć, zadesiti neke od građana Velingtona ili Oklanda, ali ono što je sigurno, Novi Zeland će biti prva država na svetu koja će od 2025. godine biti zemlja bez duvanskog dima, odnosno biće zabranjena prodaja klasičnih cigareta.

Vlada ove nama daleke zemlje je taj cilj postavila još 2011. godine pri čemu se od početka rukovodila sve popularnijim konceptom „smanjenja štetnosti“ odnosno da bezdimni uređaji nove generacije, kao manje rizični, mogu značajno doprineti ostvarivanju tog cilja. Velika većina zdravstvenih radnika na Novom Zelandu smatra da su ti novi alternativni nikotinski proizvodi dobra zamena klasičnim cigaretama. Možda je to i razlog da Novi Zeland već sada ima jednu od najnižih stopa (13,4%) aktivnih pušača u razvijenom delu sveta.

Duvanski dim je glavni problem kod pušenja

 Brojna istraživanja pokazuju da proizvodi bez dima i bez sagorevanja duvana, poput na primer IQOS-a, imaju veliki potencijal da značajno utiču na javno zdravlje. Nauka je odavno dokazala da je glavni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem, zapravo dim koji nastaje sagorevanjem cigarete. Naime, cigareta kada se zapali duvan sagoreva i tada se oslobađa dim koji sadrži više od šest hiljada materija od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne.

Jedan od uređaja za zagrevanje duvana, IQOS, sa druge strane, počiva na principu zagrevanja, a ne sagorevanja duvana i prilikom korišćenja oslobađa aerosol a ne duvanski dim. Ovaj uređaj emituje do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na duvanski dim, što ovaj uređaj čini manje štetnim za zdravlje korisnika od nastavka pušenja. IQOS je, dakle, uređaj koji zagreva, a ne sagoreva duvan, samim tim nema ni dima, vatre ni pepela. Ništa manje važna je i naučno dokazana činjenica da IQOS ne utiče negativno na kvalitet vazduha u prostoriji, pa samim tim ne dovodi ni do pasivnog pušenja.  Svakako, treba imati u vidu da iako manje štetan, IQOS nije proizvod bez rizika za vas i ljude u vašoj okolini, i oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.

PROMO TEKST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *