Predstava “Bilo jednom u Brijunima” u ČAJETINI 21. aprila

 

U petak, 21. aprila u Domu kulture u Čajetini u 20 časova, biće odigrana predstava u produkciji svilajnačkog Centra za kulturu  “Bilo jednom u Brijunima”  prema tekstu i u režiji Kokana Mladenovića, a u glumačkoj postavi sa Milanom Marićem , Branislavom Trifunović, Tihanom Lazović i Sanjom Marković.

Predstava “Bilo jednom na Brijunima” polazi od stvarnog istorijskog susreta dva bračna para: Tita i Jovanke Broz sa Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor. Ovaj susret dogodio se na ostrvu Brijuni sedamdesetih godina prošlog veka. Podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su bračni parovi proveli zajedno, dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslovenskih medija, biografske spise o životima četiri istorijske ličnosti, te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Ričarda Bartona. Svi ovi materijali poslužiće kao inspiracija i građa za buduću predstavu.Snimanje filma Sutjeska bilo je osnovni povod ovog susreta i to je ono što o samom susretu istorijski pouzdano znamo. Sve ostalo plod je naše mašte.Upravo, domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri istaknute ličnosti prilikom jednog istorijskog susreta tema je predstave.

Koje su to sve uloge koje igraju ovo četvoro ljudi?  Šta znači igrati više uloga u odnosu sa različitim ljudima? Šta su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, lični interesi i društvene zasluge?

Ostatak autorskog tima predstave čine dramaturg Dimitrije Kokanov, scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Aleksandra Mladenović, koreografkinja Andreja Kulešević, organizator Jovan Todorovski.

Cena ulaznice: 500 dinara

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *