Xross relijem Srbija otvara Svetski šampionat u hard enduru

 

Zvanično otvaranje Svetskog šampionata u jednoj od najatraktivnijih moto disciplina, hard enduro, ove godine biće održano u Srbiji, što predstavlja istorijski iskorak za domaći auto-moto sport. Od 17. do 20. maja 2023. godine, više od 300 takmičara iz celog sveta, među kojima i najveće svetske hard enduro zvezde,  prelaziće motorima najrazličitije prepreke, odmeravajući svoju snagu i sposobnosti na stazama Zlatibora, koji će biti centar ovog događanja, kao i Tare i Mokre Gore.

Nakon prošlogodišnjeg Xross relija, prvog takmičenja u istoriji srpskog auto-moto sporta koje se boduje za Svetski šampionat, zahvaljujući besprekornoj organizaciji, Srbija otvara Svetsko prvenstvo u hard enduru 2023., koje će se nastaviti u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

-Ponosan sam što smo upravo mi dobili priliku da se na još jedan način u svetu pokažemo kao zemlja sporta i sportskih vrednosti. Prošle godine smo se prvi put upisali na listu država u kojima se organizuje ovo takmičenje, a ove godine će još više pažnje biti usmereno na organizaciju u Srbiji, jer, po prvi put u istoriji domaćeg sporta, jedan svetski šampionat počinje u našoj zemlji. Bićemo domaćini takmičarima iz preko 40 zemalja, što je takođe velika čast i odgovornost, ističe Vladan Komatović, predstavnik organizatora Xross relija.

Vinfred Keršagl, menadžer FIM Hard Enduro Svetskog prvenstva, naglasio je da je Xross reli od samog početka delovao kao događaj koji obećava i da su, od prvog dana, svi vozači i profesionalci i amateri zavoleli su i ovu trku i lokacije na kojima voze u Srbiji.

-Ne samo da smo srećni što imamo XROSS u kalendaru za 2023. godinu, već nas raduje i što baš ova trka otvara Svetski Hard Enduro šampionat. Biće uzbudljivo! Svake godine se trudimo da podignemo kvalitet cele serije, ali i svakog događaja pojedinačno. Od ove godine imaćemo i zvanični juniorski šampionat, što znači da će i mladi vozači dobijati nagrade na kraju sezone, rekao je Keršhagl.

Pravi spektakl i posebna atrakcija za posetioce biće organizovana dan pred samu trku, 16. maja u 17 č, kada će u centru Zlatibora biti svečano otvaranje Xross Hard Enduro relija, mini šou učesnika kao i druženje sa fabričkim vozačima.

-Uvod u takmičenje je Prolog – pravi spektakl i atrakcija, kada će posetioci moći bliže da se upoznaju sa ovom zahtevnom auto-moto disciplinom. Pozivam sve da nam se pridruže i da zajedno uživamo u odličnoj atmosferi na Kraljevom trgu dan pre zvaničnog početka relija! Ovo je jedinstvena prilika da izbliza vidite kako vozači hard endura savladavaju prepreke i izvode za mnoge nezamislive i neobične zahvate, poručio je Komatović.

Tokom tri dana, učesnici će pokušati da savladaju 300 kilometara ekstremnih terena, a u okviru relija biće vožene četiri klase: Pro, Expert, Xobby i klasa amatera. 17. maja od 10č do 15č biće održan trening i kvalifikacije na Prologu za sve klase, a od 17č – 19č – Akrapovic Straight Rhythm finale. Takmičarski dani biće 18. 19. kao i subota 20. maj kada će na Kraljevom trgu u 15č biti održano proglašenje pobednika i dodela pehara.

 

Očekuje se da će Xross Xard Enduro reliju prisustvovati više od 10.000 posetilaca, koji će na sve tri planine, na posebnim lokacijama za gledaoce, moći da prate trke na licu mesta, dok će za ostale zaljubljenike u ovaj sport organizatori omogućiti direktan prenos.

Svi zainteresovani dodatne informacije mogu pronaći na sajtu www.xross.rs, dok se zvanične informacije o hard enduro Svetskom šampionatu i ostalim rundama mogu naći na  https://iridehardenduro.com/

Organizaciju ovog prestižnog događaja iz sveta auto-moto sporta, koji će Srbiju i na ovaj način predstaviti kao zemlju vrhunskog sporta, podržali su Ministarstvo sporta, Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije, AMSS, opština Čajetina, Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina , TO Zlatibor, Turističko naselje Mećavnik-Drvengrad kao i kompanija Comtrade.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović, izjavio je da je Zlatibor na ovaj način obogatio svoju turističku ponudu, i istakao da je ova saradnja primer koji pokazuje kako sport može doprineti razvoju turističkih potencijala i međunarodnoj promociji naše zemlje.

– Poseban poklon za sve goste koji budu boravili na Zlatiboru biće uvodni deo takmičenja, koji se održava na parkingu kod Turističko rekrekreativnog kompleksa Zlatibor, u utorak, 17. maja, od 16 do 18 časova. Publika će moći izbliza da vidi i uživa u moto akrobacijama preko 300 učesnika iz 40 zemalja na poligonu. Izuzetna nam je čast što će mnogi od njih upravo na našoj planinskoj lepotici upoznati Srbiju i njenu očaravajuću prirodu, ali i iskusiti čuveno gostoprimstvo zlatiborskih domaćina. Verujem da je ovo i neponovljiva prilika i za sve stanovnike zlatiborskog okruga da vide nešto nesvakidašnje i uživaju u novim sadržajima koje kao turističko mesto organizujemo.

XROSS HARD ENDURO reli voziće se tri dana duž 300 kilometara staza na Zlatiboru, Mokroj Gori i Tari. Svečano proglašenje pobednika održaće se u subotu, 20. maja u 15 časova na Kraljevom trgu.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji prošlogodišnjeg takmičenja, Zlatibor je ove godine dobio i posebnu čast -da bude lokacija startne trke u okviru Šampionata koji će se dalje nastaviti u Austriji, Italiji, Rumuniji, Kanadi, Španiji i Nemačkoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *