U SFS VIŠAK 120 RADNIKA, ZAPOČET PROGRAM ULAGANJA 40 MILIONA EVRA

 

Srpska fabrika stakla je krajem prošle godine iz stečaja prodata  slovenačkom preduzeću “Steklarna Hrastnik”, preko svog vlasnika Global Glaš iz Švajcarske, a danas je započela sprovođenje programa oslobađanja viška radnika i ulaganja 40 miliona evra. Nezvanično, oko 120 radnika je proglašeno viškom.

Srpska fabrika stakla (SFS) u Paraćinu je saopštila da je danas radnicima predstavila plan sanacije, neophodne posle oštećenja centralne staklarske peći, krajem marta ove godine i usled toga smanjene proizvodnje.

Planom je predviđeno sprovođenje svih neophodnih aktivnosti kako bi SFS u drugoj polovini 2024. godine mogla da pokrene investiciju u novu peć i ponovo poveća proizvodnju, a istovremeno obezbedi stabilno poslovanje kompanije.

Kompanija će sprovesti program razrešavanja viška radnika, po čijem završetku će u periodu do puštanja u rad nove peći zadržati njih oko 380, a očekuje se da će u drugoj polovini 2024. ponovo zapošljavati.

Početak montažnih radova za novu peć planiran je za prvi kvartal 2024. godine, a vrednost investicije procenjena je na više od 40 miliona evra.

“Uslediće početak proizvodnje u novoj peći, postepeno povećanje proizvodnje na 280 tona mesečno i ponovno zapošljavanje”, navodi se u saopštenju SFS.

Do tada će fabrika poslovati sa smanjenim obimom proizvodnje, na nivou od 53 tone dnevno, što znači približno 30 odsto dosadašnjeg kapaciteta.

Istovremeno će se odvijati intenzivna obuka ključnih kadrova, kako u Srbiji, tako i u Sloveniji, odnosno na lokaciji u Hrastniku.

“Naš zajednički zadatak je aktivno sarađujemo na ostvarivanju zajedničkog cilja, modernizaciji i povećanju proizvodnje, čime ćemo obezbediti razvojni i uspešni put SFS Paraćin. Staklara Hrastnik i Global Glass vide Paraćin kao dugoročnu stratešku investiciju, koja zahteva ulaganje kako u tehnologiju, tako i u ljude i njihovo znanje”, rekli su generalni direktor SFS i Steklarne Hrastnik Peter Čas i izvršni direktor SFS Sašo Đaip.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *