SVILAJNAC-  U okviru programa podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji (EU SHAI), danas je 26 romskih porodica useljeno u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje u Kameničkoj ulici u Svilajncu. Događaju su prisustvovali ministri Nikola Selaković i Tomislav Žigmanov, predsednik te opštine Predrag Milanović i  šefica i sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Elvira Maria Angulo Rodrigez.

-Danas smo na kraju velikog projekta i ljudi koji dobijaju ključeve od stanova počinju novi život. Dobiće novi prostor za život i deca će biti ravnopravna sa ostalim vršnajcima u smislu uslova stanovanja. Projekat je rađen u dve faze. Predhodno je izgrađena prva zgrada, ovo je druga. Opština je obezbedila plac od 40 ari, a cena koštanja objekata je 173 miliona dinara, a od toga je opština izdvojila 18 miliona. Sva razlika je iz fondova EU, rekao je predsednik te opštine Predrag Milanović

Zgrada sa 26 socijalnih stanova je izgrađena u okviru projekta „Novi domovi i inkluzivno okruženje za osetljive kategorije stanovništva u Svilajncu’’, koji je deo EU SHAI programa, a sprovodi ga Opština Svilajnac u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Svilajnac i Crvenim krstom Svilajnac, uz pomoć donacije Evropske unije.

– Kroz ovaj projekat EU obezbeđuje socijalo stanovanje, ali i mere aktivne inkluzije. EU nije samo najveći donator u Srbiji, već I najveći donator za programe socijalne inkluzije. U proteklih pet godina EU je uložila 115 miliona evra u te programe za unapređenje života vise od 15 hiljada ljudi. Useljavanje u nove stanove je poečtak novog života, kazala je šefica i sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Elvira Maria Angulo Rodrigez.

Dvadesetšest korisnika, koji pripadaju najosetljivijom društvenim grupama, primiće ključeve nameštenih i opremljenih stanova koje dobijaju na korišćenje bez plaćanja zakupa. Pored stambenog rešenja, svi korisnici dobijaju i podršku u aktivnoj inkluziji u vidu ekonomskog osnaživanja i povećanja zapošljivosti, opremanja domaćinstava osnovnim kućnim aparatima i nameštajem.