DAN OPŠTINE SVILAJNAC – PLAKETA GORANU VESIĆU

Svečana akademija povodom obeležavanja Dana opštine Svilajnac održana je sinoć u svilajnačkom Centru za kulturu, u prisustvu državnih predstavnika, opštinskog rukovodstva, saradnika i partnera iz zemlje i inostranstva.

Specijalni gosti bili su đaci generacije osnovnih i srednjih škola koje je Opština nagradila sa po 60.000 dinara, kao i učenici koji su osvojili jedna od prva tri mesta na republičkim takmičenjima, a koji su od Opštine dobili nagradu od 30.000 dinara.

Đaci generacije za proteklu školsku godinu su Tijana Milošević iz OŠ “Stevan Sinđelić” iz Vojske, Tamara Pavlović iz OŠ”Vožd Karađorđe” Kušiljevo, Elena Milosavljević iz OŠ”Branko Radičević” iz Sedlara. Đak generacije OŠ”Jovan Jovanović Zmaj” iz Svilajnca je Jovan Zarkov, u Srednjoj školi Svilajnac za đaka generacije izabrana je Katarina Stanojević, dok je u Poljoprivredno-veterinarskoj školi najbolja među najboljima Anđela Nikolić.

Osnovci OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Svilajnca koji su osvojili nagrade na republičkim takmičenjima su: Jovan Zarkov, učenik 8. razreda koji je osvojio 1. mesto na republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije ROBO INT INVENT, Filip Vulović, učenik 7. razreda osvojio je 1. mesto na republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije ROBO INT INVENT, Sara Živanović, učenica 5. razreda i Emilija Bogdanović učenica 8. razreda OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“, osvojile su 2. i 3. mesto na republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije, Mateja Đorđević, učenik 7. razreda, osvojio je 3. nagradu na republičkom takmičenju iz geografije i Petar Katić, učenik 6. razreda osvojio je 3. nagradu na republičkom takmičenju iz fizike. Danilo Živković i Viktor Nastasu, učenici 7. Razreda OŠ „Branko Radičević“ sedlare, osvojili su 2. i 3. mesto na republičkom takmičenju iz tehnike i tehnologije ROBO INT INVENT i Martin Manojlović, učenik 8. razreda OŠ “Vožd Karađorđe“, osvojio je 3. nagradu na ovom republičkom takmičenju.

Srednjoškolci koji su osvojili nagrade na republičkim takmičenjima su Katarina Stanojević, učenica 4. razreda Srednje škole „Svilajnac“, koja je osvojila 1. mesto na republičkom takmičenju iz sociologije, dok su iz Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom učenika Svilajnac nagrade osvojili Anastasija Veličković, 1. mesto iz matematike, Mihajlo Jovanović 1. mesto iz matematike, Milica Jakšić, 1. mesto iz matematike, Stefan Miljković, 1. mesto na takmičenju iz oblasti poljoprivreda i hortikultura, Aleksa Đurđević, 1. mesto na takmičenju iz oblasti poljoprivreda i hortikultura, Staša Jovanović 2. mesto na takmičenju iz veterinarske medicine, Darko Korunović, 3. mesto na takmičenju iz oblasti proizvodnje i prerade hrane. Učenici Poljoprivredno-veterinarske škole osvojili su 3. mesto na republičkim susretima domova, dramski prikaz – ekipno: Milan Radosavljević, Katarina Rajković, Anđela Petrović, Jovana Antonijević, Petra Popović, Nina Filimonović, Andrijana Jovanović i Luka Videnović, koji je osvojio i 1. mesto za najbolju sporednu ulogu na republičkim susretima domova.

Ove godine plaketu opštine Svilajnac dobio je Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, a tom prilikom najavio je nove projekte u Svilajncu, među kojima je izgradnja 125 kilometara kanalizacione mreže u dve faze i fabrike za preradu otpadnih voda. Vesić je zahvalio na plaketi, navodeći da je prijatno iznenađen izgledom Prirodnjačkog centra u Svilajncu.

“To je vizija Srbije kakvu želimo da vidimo – da je svaki deo naše zemlje razvijen i saobraćajno povezan. Ovaj centar i sve što radimo u Svilajncu je primer kako treba da izgleda svaki deo naše zemlje, da svaka lokalna samouprava bude razvijena, saobraćajno povezana i da možemo da obezbedimo nova radna mesta”, rekao je Vesić.

Kada je u pitanju Svilajnac, podsetio je da je još prošle godine reagovao na predlog predsednika opštine kada je u pitanju most na Moravi kod sela Vojska te dodao da je opština dobila skoro sedam miliona evra za rekonstrukciju tog mosta. Između ostalog, naveo je da je vlada obezbedila kredit u iznosu od 271 milion dolara za svih 145 lokalnih samouprava na teritoriji Srbije od čega je, kako je istakao, Svilajnac dobio milion i dvesta hiljada dolara. Naveo je da je to novac za male projekte – biciklističke staze, parkove, podizanje komfora života ljudi, elektromobilnost. Naveo je i da je prva sledeća obilaznica koja je u planu upravo obilaznica oko Svilajnca.

Takođe, ovogodišnji dobitnici zahvalnice opštine Svilajnac su  Marko Matić, mladi i uspešni poljoprvirednik iz Kušiljeva, koji se bavi  proizvodnjom mleka i tovom junadi. Obrađuje oko 35 hektara zemlje i planira proširenje proizvodnje svog gazdinstva, Olivera Mijailović, bibliotekar Zavičajnog odeljenja Resavske biblioteke, kompanija Regent Lajtening doo Svilajnac i Maja Bojović, specijalni savetnik za integralni razvoj u Jedinici za implementaciju strateških projekata pri Kabinetu Predsednika Vlade Republike Srbije, zahvaljujući čijem je angažovanju i podršci koju pruža u povezivanju svilajnačkih institucija sa nadležnim ministarstvima obezbeđena realizacija značajnih projekata za Opštinu Svilajnac.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović čestitao je svim nagrađenima i rekao da je u poslednjih 15 godina Svilajnac brzo i uspešno napredovao:

„Pre 15 godina nama je sve bilo najveći problem i nismo znali odakle da krenemo. Jedno po jedno smo sređivali i unapređivali, privredu, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, sport, standard, infrastrukturu i ovo je sigurno godina najvećih projekata u infrasturkturi koji će značajno poboljšati kavlitet života u naredim decenijama“- rekao je Milanović.

Svečanu sednicu upotpunio je nastup dvanaestogodišnjeg Ajdina Osmanovića iz drevnog grada Srebrenika u Bosni i Hercegovini, koji je uz pratnju na klaviru svog profesora Jasmina Brašnjića izveo splet pesama sa Balkana.

Najbolji mladi recitatori naše opštine učestvovali su u svečanoj prezentaciji 3D natpisa SVILAJNAC, koji je postavljen ispred Prirodnjačkog centra i čijim je spektakularnim otkrivanjem upotpunjeno obeležavanje 29. juna, dana opštine Svilajnac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *